Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Kwasomierz do wina Biowin

29-06-2015, 23:47
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 19.99 zł     
Użytkownik Sklep-SamiSwoi
numer aukcji: 5453893840
Miejscowość Białystok
Wyświetleń: 2   
Koniec: 29-06-2015 23:55:00
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Sklep Sami Swoi to szybka wysyłka oraz atrakcyjne ceny.

logo

Opis Produktu:
Kwasomierz jest urządzeniem przystosowanym do pomiaru kwasowości we wszystkich rodzajach owoców, kóre będą stanowiły surowiec do wyrobu wina domowego .

W skład urządzenia wchodzi: cylinderek miarowy z naniesioną odpowiednią skalą oraz 100 ml wskaźnika błękitu bromotymolowego..

Charakterystyka Produktu:

Cylinderek ma naniesione odpowiednie wartości ze względu na rodzaj owoców, kóre będą stanowiły surowiec do wyrobu wina domowego. Odczyt kwasowości jest bezpośredni, bez dodatkowych obliczeń. Jednostka odczytu     gram kwasu/1L wina. 

Zalecana kwasowość odpowiednia dla prawidłowej fermentacji mieści się w granicach 5-10g kwasu na 1 litr wina

 

 

Użytkowanie:
Moszcz do pomiaru powinien być oczyszczony bez drobinek owoców.
Pomiar kwasowości polega na miareczkowaniu zawartych w moszczu kwasów, błękitem aż do pierwszej zmiany barwy. 
Ilość mililitrów wskaźnika użyta do miareczkowania, odczytana na skali cylindra określa kwasowość moszczu tj. ilość kwasu w 1 litrze moszczu. Przy miareczkowaniu należy pamiętać, aby robić to kroplami i za każdym razem dobrze mieszać.

Wykonanie pomiaru dla odpowiedniego rodzaju moszczu:
a) Dla moszczu gronowego (zawierającego głównie kwas winowy) należy napełnić zbiorniczek moszczem do poziomu oznaczonego „O”. 
b) Dla moszczu z owoców pestkowych (np.: jabłka, gruszki, śliwki, zawierających głównie kwas jabłkowy) cylinder należy wypełnić do poziomu oznaczonego na skali „J” i dodać wody do poziomu „O”. 
c) Dla moszczu z owoców ziarnkowych (np.: jagody, porzeczki, jeżyny, maliny, truskawki, zawierających głównie kwas cytrynowy) należy napełnić cylinderek do poziomu oznaczonego na skali jako „C” i dodać wody do poziomu „O”. 

Przykładowe obliczenie:

Zakładając, że moszcz ma 18 g kwasu w litrze, a chcemy otrzymać nastaw o kwasowości 8g kwasu w litrze. 
18 : 8 = 2,25 ( stopień rozcieńczenia ) 

Oznacza to że do każdego litra moszczu należy dodać 1,25L wody.

 

Uwaga:

W przypadku płynów wysoko garbnikowych bardzo ciężko jest uchwycić zmianę barwy podczas miareczkowania. Należy wtedy obserwacje prowadzić przy bardzo jasnym świetle np. pod lampką biurową lub rozcieńczyć płyn (notując ilość dodanej wody) a następnie po wykonaniu miareczkowania uwzględnić rozcieńczenie i pomnożyć wynik przez jego wielokrotność. Np.: jeśli sok rozcieńczaliśmy 2 razy wynik mnożymy razy 2.

 

Listy ekonomiczne i priorytetowe wysyłamy na odpowiedzialność klienta ponieważ zdarza się czasem zaginięcie takiej przesyłki (około 98-99% dochodzi)