Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

KWASOMIERZ DO KWASOWOŚCI WINA MOSZCZU WSKAŹNIK

21-06-2015, 1:00
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 19.85 zł      Aktualna cena: 19.85 zł     
Użytkownik PIWOSZ-POZNAN
numer aukcji: 5017445573
Miejscowość Poznań
Wyświetleń: 47   
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Infolinia  
+48 [zasłonięte] 775 315
Infolinia czynna w dni robocze
od 8:00 do 17:00
Kontakt e-mail  
  • Dostępność produktów W związku z charakterem działania naszego sklepu internetowego, jego możliwością objęcia zasięgiem całego kraju, jesteśmy konkurencyjni zarówno w zakresie cen, terminów realizacji, jak i dostępności produktów.
  • Termin realizacji i koszty przesyłki Termin realizacji zamówienia w większości przypadków, wynosi 1-2 dni roboczych, od momentu złożenia zamówienia.
  • Pora dostarczenia przesyłki Firma kurierska dostarcza przesyłki w godzinach 9 - 17. Z powodu złożoności procedury dostawy nie jesteśmy w stanie zagwarantować ani dokładnie określić daty i godziny doręczenia przesyłki. Prosimy jednak o wpisanie w formularzu zamówienia preferowanej pory dnia (zakres 3-4 godzin) tak, aby pracownik firmy kurierskiej miał większe szanse zastania Państwa pod wskazanym adresem.
  • Warunki płatności Płatności mogą Państwo dokonać na trzy sposoby:
    1) przy odbiorze przesyłki
    2) przelew na nasze konto
    3) szybki e-przelew lub karta kredytowa
  • Zwrot lub wymiana towaru Jeżeli dostarczony towar był zgodny ze złożonym przez Państwa zamówieniem, a mimo to chcecie Państwo z niego zrezygnować, istnieje możliwość odesłania produktów w ciągu 10 dni roboczych od daty odbioru (na własny koszt).
Właściciel konta  
JHM.pl
Mateusz Ratajczak
Ul.Głogowska 253
60-111 Poznań
Nr. konta mbank:
04 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 394270
KWASOMIERZ DO WINA KWAS1
48d962c3918c21e33703a09874e972.jpg 
Więcej zdjęć
Cena brutto:
19.85,-
Dostawa:
48H
Opis produktu

Opis produktu: 
W skład urządzenia wchodzi odpowiedni wyskalowany cylinderek miarowy oraz 100 ml błękitnego wskaźnika w buteleczce z wkraplaczem.

Charakterystyka produktu: : 
Cylinderek ma naniesione odpowiednie wartości ze względu na rodzaj owoców, w jakich będziemy prowadzić fermentacje. Odczyt kwasowości jest bezpośredni, bez dodatkowych obliczeń. Jednostka odczytu g kwasu/l wina. 
Zalecana kwasowość, odpowiednia dla prawidłowej fermentacji mieści się w granicach 5-10 g kwasu/l. 

Użytkowanie: 
Moszcz do pomiaru powinien być oczyszczony bez drobinek owoców.
Pomiar kwasowości polega na miareczkowaniu zawartych w moszczu kwasów, błękitem aż do pierwszej zmiany barwy. 
Ilość mililitrów wskaźnika użyta do miareczkowania, odczytana na skali cylindra określa kwasowość moszczu tj. ilość kwasu w 1 litrze moszczu. Przy miareczkowaniu należy pamiętać, aby robić to kroplami i za każdym razem dobrze mieszać.

Wykonanie pomiaru dla odpowiedniego rodzaju moszczu: 
a) Dla moszczu gronowego(zawierającego głównie kwas winowy) należy napełnić zbiorniczek moszczem do poziomu oznaczonego „O”. 
b) Dla moszczu z owoców pestkowych (np.: jabłka, gruszki, śliwki, zawierających głównie kwas jabłkowy) cylinder należy wypełnić do poziomu oznaczonego na skali „J” i dodać wody do poziomu „O”. 
c)Dla moszczu z owoców ziarnkowych (np.: jagody, porzeczki, jeżyny,maliny, truskawki, zawierających głównie kwas cytrynowy) należy napełnić cylinderek do poziomu oznaczonego na skali jako „C” i dodać wody do poziomu „O”. 

Przykładowe obliczenie:

Zakładając, że moszcz ma 18 g kwasu w litrze, a chcemy otrzymać nastaw o kwasowości 8g kwasu w litrze. 
18: 8 = 2,25 ( stopień rozcieńczenia ) 
Oznacza to, że do każdego litra moszczu należy dodać 1,25 l wody

UWAGA:
W przypadku płynów wysoko garbnikowych bardzo ciężko jest uchwycić zmianę barwy podczas miareczkowania. Należy wtedy obserwacje prowadzić przy bardzo jasnym świetle np. pod lampką biurową lub rozcieńczyć płyn (notując ilość dodanej wody) a następnie po wykonaniu miareczkowania uwzględnić rozcieńczenie i pomnożyć wynik przez jego wielokrotność. Np.: jeśli sok rozcieńczaliśmy 2 razy wynik mnożymy razy 2. 
Wynalazek opatentowany.   

 

 

KWASOMIERZ DO WINA KWAS1