Kwasomierz / Acidimeter
BIOWIN
W skład urządzenia wchodzi odpowiednio wyskalowany cylinderek miarowy oraz 100 ml błękitnego wskaźnika w buteleczce z wkraplaczem. Cylinderek ma naniesione odpowiednie wartości ze względu na rodzaj owoców, w jakich będziemy prowadzić fermentacje. Odczyt kwasowości jest bezpośredni, bez dodatkowych obliczeń.
Zalecana kwasowość, odpowiednia dla prawidłowej fermentacji mieści się w granicach 5-10 g kwasu/l.
Kwasomierz pozwala na pomiar kwasowości dla następujących typów moszczów i win:
-
dla moszczu gronowego (zawierającego kwas winowy)
-
dla moszczu z owoców pestkowych (jabłek, gruszek, śliwek - zawierających głównie kwas jabłkowy)
-
dla moszczu z owoców ziarnkowych (jagód, porzeczek, jeżyn, malin, truskawek - zawierających głównie kwas cytrynowy)
-
dla wszystkich rodzajów win białych i czerwonych
Jednostka odczytu: gram kwasu na litr wina (1g/1l).
Przykładowe obliczenie:
Zakładając, że moszcz ma 18 g kwasu w litrze, a chcemy otrzymać nastaw o kwasowości 8g kwasu w litrze.
18 : 8 = 2,25 ( stopień rozcieńczenia )
Oznacza to, że do każdego litra moszczu należy dodać 1,25 l wody
UWAGA: W przypadku płynów wysoko garbnikowych bardzo ciężko jest uchwycić zmianę barwy podczas miareczkowania. Należy wtedy obserwacje prowadzić przy bardzo jasnym świetle np. pod lampką biurową lub rozcieńczyć płyn (notując ilość dodanej wody) a następnie po wykonani miareczkowania uwzględnić rozcieńczenie i pomnożyć wynik przez jego wielokrotność. Np.: jeśli sok rozcieńczaliśmy 2 razy wynik mnożymy razy 2.