|
WITAM Przedmiotem aukcji jest 50 g kwasu winowego L+.Kwas winowy C4H6O6 jest kwasem organicznym, który naturalnie występujem.in. w owocach takich jak banany ,owoce tamaryndowca i winogrona.Powstaje przy produkcji wina przez redukcję szlamu znanego jako "osad winiarski",który pozostaje w kadziach fermentacyjnych po butelkowaniu wina. Jest stosowany jako dodatek do żywności E334, wzmacniacz smaku, konserwantzakwaszacz, przeciwutleniacz, stabilizator żywności i napoi.Znajduje się w cukierkach, galaretkach, dżemach, lodach, marynatach, napojachbezalkoholowych i jako emulgator w pieczywie. Jest składnikiem winnika, służy jako koagulant w produkcji sera mascarpone, składnik proszku do pieczenia.CREM OF TARTARE jest osłabioną formą KWASU WINOWEGO,jest formą wyjściową do jego produkcji.
ZASTOSOWANIE W MEDYCYNIE
Kwas winowy podawany doustnie w postaci roztworu powoduje ugaszenie
pragnienia.Wykazuje działanie przeciwbiegunkowe – w małych dawkach,
natomiast w większych jest osmotycznym środkiem przeczyszczającym.
Wzmaga procesy regeneracji nabłonków przewodu pokarmowego, zapobiega
niestrawności. Posiada dość silne właściwości prebiotyczne. Zastosowany
miejscowo odznacza się działaniem antyseptycznym i ściągającym.
Ponadto działa także przeciwzapalnie, hamując obrzęki oraz
nadmierne wydzielanie sebum. W dermatologii stosowany miejscowo
w postaci roztworów wodnych 0,5–5%. Ponadto szeroko stosowany
w przemyśle farmaceutycznym do przygotowywania postaci leku
(granulaty, formy musujące i in.) oraz jako regulator
kwasowości, substancja stabilizująca .
PROSZEK DO PIECZENIA : 11dkg kwasu winowego 11dkg sody oczyszczanej 500ml mąki kukurydzianej lub pszennejlub skrobi kukurydzianej.Składniki wymieszać, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.Używać jak każdy proszek do pieczenia.Ilość składników można zmniejszyć proporcjonalnie. Mąka jest wypełniaczem, zapobiega też zbrylaniu się pozostałych składników.
SEREK MASCARPONE : 1 litr świeżej, słodkiej,śmietany 1/4 łyżeczki kwasu winowego Śmietanę ogrzać do temp 82 st c, dodać kwas winowy/w proszku/,podgrzewać przez około 10-15 minut,mieszać.W tym czasie powinna rozpocząć się koagulacja - pojawią się grudki sera. Przelać na gęste sitko,pozostawić do odcieknięcia serwatki.Otrzymamy pyszny kremowy serek.
IMBIROWY NAPÓJ NA LETNIE DNI : 60-100g korzenia imbiru 45 dkg cukru-kryształ 15g kwasu winnego sok z 1 cytryny Wszystkie składniki zalać 4-4,5 litra wrzącej wody.Mieszać do rozpuszczenia cukru.Pozostawić na 3-4 dni, potem przecedzić, przelać do wysterylizowanych butelek-zamknąć.Po kilku dniach PYCHOTA.
ORANŻADKA Z NASZEGO DZIECIŃSTWA 1 łyżeczka kwasu winowego 1/4 łyżeczki sody oczyszczanej2-3 łyżeczki cukru pudru Dokładnie wymieszać, można dodać barwnik spoż."Bąmbelki" nosem idą. Jeśli masz pytania napisz do mnie.Mogę zrobić dodatkowe zdjęcia, napisz jeśli będą potrzebne.Licytuj z głową nie odwołuję ofert. Przy zakupie 1-4 opakowań przesyłka jak za 1 opakowanie. Przy zakupie z kilku moich aukcji za przesyłkę płacisz jeden raz.Skontaktuj się ze mną w celu uzgodnienia kosztów przesyłki.
000[zasłonięte]000000[zasłonięte]000000[zasłonięte]000000[zasłonięte]000000 |
|
|