Kwas L-askorbinowy, witamina C lewoskrętna 1 kg
Kwas L-askorbinowy (witamina C) to efektywny antyoksydant zwalczający wolne rodniki i wspomagający ochronę przeciwsłoneczną oraz składnik stymulujący syntezę kolagenu.
Witamina C jest szczególnie zalecana przy pielęgnacji cery naczynkowej i z trądzikiem różowatym, jako składnik przeciwzapalny, poprawiający gojenie oraz substancja rozjaśniająca przebarwienia.
Kwas L-askorbinowy jest wysoko ceniony za efekt rozświetlania i poprawy kolorytu poszarzałej skóry.
Witamina C w postaci proszku jest stabilna i może być przechowywana przez kilka lat, natomiast po rozpuszczeniu w wodzie staje się bardzo wrażliwa na takie czynniki jak światło, temperatura, powietrze i w łatwy sposób ulega rozkładowi i traci swe cenne właściwości.
W celach leczniczych stosowana od kilkudziesięciu lat, wielu badaczy przypisuje witaminie C właściwości przeciwnowotworowe, oczyszczające i wzmacniające organizm.
Przykładowe zastosowanie kwasu L-askorbinowego to serum do ciała, które najłatwiej można wykonać rozpuszczając 10 g witaminy w 90 ml wody destylowanej.
Właściwości serum z kwasem L-askorbinowym to m.in.:
- silny antyoksydant, stymuluje syntezę kolagenu, który odpowiada za młody i jędrny wygląd skóry
- szybko wnika w głąb skóry i pozostaje w niej przez około 3 dni. Po wchłonięciu w skórę, witaminy C nie da się zetrzeć ani zmyć
- spłyca drobne zmarszczki
- uzupełnia ochronę przeciwsłoneczną
- działa łagodząco i przeciwzapalnie
Więcej na temat witaminy C znajdziesz TUTAJ
zawartość WITAMINY C w popularnych produktach spożywczych
Produkt
|
Zawartość w mg na 100g produktu
|
Zawartość w 1 porcji
|
Ilość produktu jaką trzeba zjeść aby pokryć zapotrzebowanie od 600mg do 3000mg
|
Cytryna 1 szt. (130g)
|
50
|
65
|
9-46 cytryn
|
Pomarańcza 1 szt. (250g)
|
49
|
98
|
6-30 pomarańczy
|
Mandarynka 1 szt. (100g)
|
31
|
31
|
19-96 mandarynek
|
Grejpfrut 1 szt. (200g)
|
40
|
80
|
8-38 grejpfrutów
|
Jabłko 1 szt. (200g)
|
9
|
18
|
33-167 jabłek
|
Kiwi 1 szt. (90g)
|
59
|
53
|
11-57 kiwi
|
Porzeczki czarne (garść 40g)
|
182
|
72
|
8-41 garści porzeczek
|
Truskawki (garść 40g)
|
66
|
26
|
23-115 garści truskawek
|
Sok pomarańczowy (200ml- szklanka)
|
43
|
86
|
7-35 szklanek soku
|
Sok jabłkowy (200ml- szklanka)
|
2,3
|
4,6
|
130-652 szklanki soku
|
Sok grejpfrutowy (200ml- szklanka)
|
38
|
76
|
8-39 szklanek soku
|
Sok wieloowocowy egzotyczny (200ml- szklanka)
|
48,5
|
97
|
6-31 szklanek soku
|
Brokuł (główka 500g)
|
83
|
415
|
1,5-7 główek brokułu
|
Brukselka (paczka 500g)
|
94
|
470
|
1,5-6,5 paczek brukselki
|
Chrzan (łyżka 20g)
|
114
|
23
|
26-130 łyżek chrzanu
|
Kalafior (główka 2kg)
|
49
|
980
|
0,5-3 główek kalafiora
|
Kapusta (główka 4kg)
|
48
|
1920
|
0,3-1,5 główki kapusty
|
Papryka czerwona 1 szt. (270g)
|
144
|
389
|
1,5-8 papryk czerwonych
|
Papryka zielona 1 szt. (200g)
|
91
|
182
|
3-16 papryk zielonych
|
Pietruszka (pęczek natki 25g)
|
177
|
44
|
13-68 pęczków natki
|
Szpinak (szklanka -220g)
|
68
|
150
|
4-20 szklanek szpinaku
|
Ziemniak 1 szt. (średni 100g)
|
15
|
15
|
40-200 ziemniaków
|
Opakowanie zawiera 1 kg kwasu L-askorbinowego w postaci drobnokrystalicznego proszku,