INCI: Kojic Acid
Wygląd: biały proszek
Rozpuszczalny w wodzie i etanolu
Kwas kojowy (ang. Kojic) jest uznawany za jeden z najskuteczniejszych substancji pozwalających zwalczyć problem nadmiernej pigmentacji – jego „magia” polega na potwierdzonym naukowo przechwytywaniu enzymu niezbędnego w procesie tworzenia melaniny.
Produkty rozjaśniające skórę, zawierające kwas kojowy, zwykle stosuje się dwa razy na dobę przez 1-2 miesiące lub do osiągnięcia pożądanego rezultatu.
Obok własności depigmentacyjnych wykazuje także działanie antybakteryjne oraz zapobiega powstawaniu wolnych rodników. Preparaty zawierające ten składnik nie tylko rozjaśniają przebarwienia, ale działają również przeciwzmarszczkowo i nawilżająco. Kwas kojowy jest naturalnym antyoksydantem bardzo pomocnym naszej skórze w działaniu anti-aging. Związek ten najczęściej stosowany jest w stężeniach od 3 do 6%.
Kwas nie podrażnia cery, nawet w wysokich stężeniach rzadko powoduje poważne komplikacje. Nie prowadzi też do efektu „rozjaśniania” cery w ogóle, a jedynie oddziałuje na piegi oraz plamy przebarwień, więc nie skończymy z efektem nienaturalnie białej skóry.
Bardzo dobrze sprawdza się w walce z trądzikiem i zabiegi z jego udziałem mają silne działanie niszczące bakterie i likwidujące stany zapalne. Skóra jest odświeżona, gładsza a zmiany zapalne zredukowane.
Aby zwiększyć skuteczność wybielającą kwas kojowy można łączyć z innymi substancjami o działaniu wybielającym jak arbutyna, witamina C, kwas fitowy, kwas laktobionowy, glukonolakton, kwas glikolowy itp.
Jak otrzymać roztwór kwasu?
1% 1g kwasu kojowego
99g wody
5% 5g kwasu kojowego
95g wody