|
WITAM Przedmiotem aukcji jest 100 gram kwasu jabłkowego Data przydatności do spożycia2016.09.30 Kwas jabłkowy,kwas hydroksybursztynowy.Występuje w przyrodzie /np.w rabarbarze,jabłkach,jagodach jarzębiny/oraz wielu ziołach,szczególnie w ich kłączach i owocach /np.borówce,żurawinie,głogu,rzewieniu,tarninie/Powstaje jako jeden z produktów w cyklu Krebsa w komórkach organizmów żywych.Jest kwasem owocowym. W przemyśle spożywczym i farmaceutycznym jako E-296 pełni rolę regulatora kwasowości.Jest lepszym zakwaszaczem niż kwas cytrynowyDobrze rozpuszcza się w wodzie /132 g/100 ml wody/ i etanolu1% roztwór kwasu jabłkowego ma pH 2,35Wzmaga właściwości przeciwutleniaczyW środowisku kwaśnym hamuje wzrost wielu bakterii i grzybów. Zastosowanie: Dodawany jest do leków /syropy,zawiesiny doustne,pastylki do ssania/i produktów spożywczych jak:dżemy,galaretki,napoje,lody,soki,konfituryherbatki smakowe w granulacie i proszku,cukierki. Wykorzystywany w tonikach,żelach,kremach.Mleczka zawierające 3-5% kwasu jabłkowego stosowane są do przemywania skóryzapobiegają rozwojowi patogennej mikroflory na skórze.Powstrzymują tworzenie zaskórniakówToniki i kremy zawierające 3-5% kwasu jabłkowegodziałają też rozjaśniająco na cerę.Roztworem 3-5% można płukać jamę ustną przy kandydozie,bolesnych owrzodzeniach i nadżerkachoraz zapaleniu i osłabieniu dziąsełKraj pochodzenia;Chiny
000[zasłonięte]000000[zasłonięte]000000[zasłonięte]000000[zasłonięte]000000 |
|
|