Kilka słów o nas:
Jesteśmy legalnie działającą firmą, na wszystkie zakupy wystawiamy paragon lub na życzenie Faktura Vat.
Naszą pasją jest wszystko co możemy wytworzyć domowymi sposobami, prawie tak jak robili to nasi przodkowie. Od lat poszerzamy swoje zainteresowania i ulepszamy technologie tworzenia naszych specjałów. Samodzielnie wytwarzamy wina, piwa, miody pitne, nalewki, wódki smakowe, pieczemy chleb, wędzimy wędliny domowe, robimy domowe przetwory i sery. Oprócz tego uprawiamy ogród, skąd bierzemy wiele produktów, do tego nasze hobby to też wędkarstwo i akwarystyka.
Przedmioty zakupione na wszystkich naszych aukcjach pakujemy w jedną paczkę.
Przy każdym przedmiocie staramy się podawać jego wagę i koszty całkowite można sobie obliczyć wg cennika. W razie wątpliwości proszę o kontakt w celu określenia kosztów przesyłki.
Kwas chlebowy GOZDAWA waga 200g
Oferujemy koncentrat kwasu chlebowego stworzony na bazie ekstraktów słodowych z przyprawami.
skład: ekstrakt żytni litewski, ekstrakt słodowy jęczmienny, kompleks przypraw charakterystycznych dla chleba litewskiego.
1. Kwas chlebowy możemy zrobić według przepisu z etykiety :
Do 5 l garnka wlać 4 l wody, lekko podgrzać, wsypać zawartość torebki. Intensywnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Bardzo delikatnie gotować przez kilka minut od czasu do czasu mieszając .
Po zakończeniu gotowania przecedzić przez gęste sito, gazę lub płótno. Do przecedzonego roztworu dodać i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia 400-500g cukru.
Wlać do naczynia , uzupełnić wodą do 10l. Gdy temperatura nastawu będzie poniżej 30*C dodać drożdże.
Naczynie / fermentator zakryć pokrywą z rurką fermentacyjną. Fermentacja powinna trwać 7 dni, objawem zakończenia fermentacji jest brak wydobywającego się CO2.
Do czystych 0,5l butelek dodać po 4g cukru, porozlewać do nich kwas chlebowy. Zakręcić / zakapslować, energicznie zamieszać butelką, odstawić na 3 dni w temperaturze pokojowej. Następnie przenieść kwas do chłodnego miejsca lub lodówki na 24 godziny. Po tym czasie kwaś jest gotowy do spożycia.
2.Możemy go uzyskać również poprzez użycie koncentratu jako bazy do własnego zakwasu :
Kilka kromek ciemnego chleba podpiec i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na 24 godziny. Przecedzić i połączyć z nastawem przygotowanym z koncentratu, dodać drożdże.
Na innej naszej aukcji PODPIWEK !!! POLECAMY !!!
Polecamy profesjonalne drożdże do piwa, kwasu i podpiwka, dostępne w naszej ofercie
PRODUKT WOLNY OD GMO