Kwas chlebowy
Oryginal Kanne Brottrunk
napój bezalkoholowy
0,75 l BIO
Kwas chlebowy (pot. kwas) − napój klasyfikowany jako bezalkoholowy, mimo niewielkiej zawartości alkoholu, wytwarzany przez fermentację chleba.
Kwas chlebowy jest napojem naturalnym wynalezionym przez Słowian w X wieku. Używany był w wiekach średnich w całej Europie. W Rosji i na Ukrainie jest napojem narodowym od XVI wieku. Przygotowuje się pospolicie w gospodarstwie domowym, a od końca XIX wieku także fabrycznie.
Przed ponad trzydziestu laty naukowiec Wilhelm Kanne odkrył, że chleb jest czymś więcej jak tylko zwykłym artykułem spożywczym, ponieważ zawiera elementy niezbędne dla zdrowia ludzi
Kwas chlebowy ma naturalnie słodko-kwaśny zapach i smak pieczonego chleba, dobrze gasi pragnienie (nie jest za słodki) i długo utrzymuje niską temperaturę po schłodzeniu.
Jest otrzymywany przez alkoholową i kwaśną fermentację chleba z dodatkiem cukru lub owoców i drożdży górnych, przyprawiany zwykle miętą.
Jest skuteczny przy dolegliwościach takich jak: schorzenia jelit, stwardnienie tętnic, choroba Parkinsona, astma, hemoroidy, osteoporoza, prostata, klimakterium, nowotwory, grzybice, stwardnienie rozsiane, bóle mięśni, reumatoidalne zapalenie stawów, migrena.
Oryginalny kwas chlebowy – to kwas mlekowy- produkt fermentacyjny z pełnoziarnistego chleba, którego składniki pochądzą z upraw ekologicznych.
Skład: woda, pełnoziarnisty chleb (pszenica bio, żyto bio, drożdze bio, naturalny zakwas, spożywcza).
Nie zawiera laktozy!
-
Najlepiej pić do każdego posiłku 0,1-0,2l
-
Biologicznie cenny i zdrowy,
-
Pełnowartościowy napój
-
Zawiera cenne kultury bakterii kwasu mlekowego
-
Korzystny dla skóry, jelit, krwi.
Najsmaczniejszy jako napój po zmieszaniu z sokiem jabłkowym, wodą w proporcja 1/3 każdego składnika.
100 ml kwasu zawiera:
Wartość energentyczna 14kJ/3kcal
Białko 0,1g
Węglowodany <0,2g, w tym cukier <0,2g
Tłuszcz 0,12g, w tym kwasy tłuszczowe <0,2g
Błonnik<0,5g
Sód<0,124g
Po otwarciu przechowywać w pozycji pionowej w lodówce (temp.ok 8 st.C), wypic do 2 dni.