Rozpoczynasz hodowlę ślimaków?
Jeśli tak to wiesz, że czeka Cię kilka procesów hodowlanych.
-
Reprodukcja
-
Inkubacja
-
Tucz wstępny w szklarni
-
Tucz docelowy na polu
-
Zbiory
-
Hibernacja reproduktorów
Inkubacja jest jednym z ważniejszych procesów.
W procesie inkubacji małe ślimaki w jajeczkach w całym kokonie dojrzewa – przez około 2 tygodnie.
Naszym zadaniem jest zapewnić im odpowiednie warunku do rozwoju. Skupiamy się głównie na wilgotności i temperaturze.
Temperaturę ustawiamy na urządzeniach grzewczych, które mają za zadanie utrzymać odpowiednią temperaturę w pomieszczeniu.
Wraz z grzaniem obniża się wilgotność, a my mamy zachować wysoką. Dobrym sposobem jest przygotowanie sobie szczelnych pojemników, z których wilgoć łatwo nie będzie uciekać.
Pojemnik najlepiej, żeby był przejrzysty, dzięki temu możemy bez otwierania i wpuszczaniu suchego powietrza do środka sprawdzać wilgotność. Widzimy ją poprzez małe kropelki na górnej części pojemnika. Oczywiście kropelki są wewnątrz pojemnika:)
Taką funkcję będzie miał pojemnik do ciast. Jest on kilka razy tańszy od profesjonalnego pojemnika.
I po za funkcją przezroczystości ma drugą zaletę – jest tani :-)
Te tanie produkty mają jednak jeszcze inne cechy
PRZY HODOWLI NIEPORZĄDANE
:
-
Są bardzo cienkie i nie można kupić tak dużych pojemników, bo zwyczajnie kładąc jeden na drugi. One będą się wyginać i pękać. Dodatkowo łatwo je strącić!
-
Trzeba ich mieć co najmniej 2 razy więcej, bo są małe
-
Mają zatrzaski, co bardzo przeszkadza. Bo na tych zatrzaskach łatwo pękają. Często po jednym lub dwóch razach.
-
Będziemy szarpać się z pojemnikiem w celu otwarcia zatrzasków. Spróbuj sobie kupić kilka pojemników tych od ciast i zobacz jak to się źle otwiera.
Powyższe cechy będą powodowały:
-
Potrzebę często wymiany pojemników w trakcie inkubacji. Cykl inkubacji jednego kokonu wynosi około 2 tygodnie. W trakcie tego czasu musimy otworzyć pojemnik wielokrotnie.
-
Będzie potrzeba mieć co najmniej 2 razy więcej pojemników niż tych profesjonalnych. Bo muszą być mniejsze.
-
-
Cały proces inkubacji trwa ponad 2 miesiące. Do jednego rzutu (2 tygodniowy okres dojrzewania kokonów) możemy wymienić pojemniki często kilka razy. I do tego trzeba dodać że są takie 4, albo 5 okresów czyli 2 miesiące. To zwiększa koszty.
-
Do tego jednym z gorszych kosztów jest czas, który trzeba przy nich poświęcić w porównaniu do czasu przy pojemnikach profesjonalnych.
-
W przyszłym roku na nowo będziesz musiał kupić pojemniki.
Dlatego praktycznie po zapoznaniu się bliżej z możliwościami tanich pojemników zakupiłem dobrze przystosowane do tego zadania pojemniki z firmy PSH, która zajmuje się skupem żywego ślimaka.
Oni sprzedawali te pojemniki w tamtym roku po 10,50zł.
To co oferujemy to właśnie te pojemniki z zeszłego sezonu po 7,50zł.
Całe i zdrowe – nie popękane.
Wymiary Długość: około 38,5cm (bez kołnierza)
Szerokość 24,5cm (bez kołnierza)
Wysokość 7,5cm
Całość składa się z dwóch części z których jedna przylega do drugiej
Zapraszam Do Zakupu
Jak te kuwety ułatwią Ci pracę:
-
Są duże i wkładaliśmy do nich od 20 – 24 kokonów, dzięki temu nie będziesz miał bałaganu z dużą ilością mniejszych pojemników.
-
Są zrobione elastycznego materiału, dzięki czemu nie pękają i są wielosezonowe.
-
Są jednocześnie wystarczająco twarde, dzięki czemu możemy kłaść je jedno na drugim. Kładliśmy ich aż dziewięć na siebie co pozwalało zaoszczędzić miejsce.
-
Są przezroczyste, dzięki czemu wszystko widać czy już się wykluły, czy jest wystarczająco wilgotno. Dzięki czemu oszczędzamy wiele czasu na niepotrzebnym otwieraniu.
-
Mają łatwe zamykanie – a mianowicie jest szeroki kołnierz, który przylega jedna część do drugiej. Nie ma zatrzasków, przez co nic nie pęka. Łatwo i szybko się otwiera! Przy 2 -3 tonach ma to znaczenie.
W razie jakiś pytań proszę o telefon 607 [zasłonięte] 172
Zapraszam Do Zakupu
7,50zł sztuka
|