Witam Szanownych Allegrowiczów.
Przedmiotem aukcji jest:
Samurajska Katana wykuta ręcznie ze stali sprężynowej (JAKOŚĆ W SUPER CENIE).
Miecz jest nowy, nieużywany, w drewnianym opakowaniu , z zestawem do konserwacji
miecza, pokrowcem, stojakiem i specyfikacją kuźni (certyfikatem) z parametrami technicznymi
Parametry miecza:
- Głownia wykuta ręcznie metodą maru ze sprężynowej stali wysokowęglowej (Spring Steel AISI 1060/ASTM A682)
o dużej odporności na wykruszenie i urazy mechaniczne
- Ostrze hartowane całościowo, polerowane i szlifowane z uwidocznieniem pięknego, delikatnego,
falistego hamonu,
sztych średniej wielkości przedłużony, jak na zdjęciu
- naturalna krzywizna katany (sori) uzyskana wskutek hartowania głowni a nie kucia
- twardość grzbietu głowni (shinogi-ji) 50HRC, krawędzi ostrza (ha) 55HRC
- miecz ostry, tnie na paski trzymany pionowo papier z drukarki, świetnie wyważony (super leży w dłoni)
-Wyjątkowo ten model posiada podwójne rowki zbrocza,strudziny (bo-hi) z obu stron głowni,
które zmniejszają wagę miecza, powodują lepsze wyważenie i potęgują efekt świstu podczas cięcia
- mocowanie głowni na 2 kołeczki mekugi
- przedgarda (habaki), dwie podkładki (seppa) z jednego kawałka mosiądzu jak na zdjęciu
- garda (tsuba), kashira, fuchi i dwie menuki odlane ze szlachetnego stopu miedzi jak na zdjęciach
- pochwa(saya) drewniana, lakierowana na czarny półmat pokryta kropelkami lakieru, taśma (sageo) czarna jedwabna (rayon)
- rękojeść (tsuka) drewniana obłożona skórą płaszczki (same-gawa), oplot (tsuka ito) czarny jedwabny (rayon)
- katana sprężysta, o dobrej geometrii ostrza, idealnie nadająca się do cięć
- naturalna krzywizna katany (sori) uzyskana wskutek hartowania głowni
- katanę można całkowicie rozebrać na pojedyńcze elementy w celu ich konserwacji lub wymiany
- głownia osadzona mocno w rękojeści bez najmniejszych luzów
- miecz jest nowy bez żadnych przeróbek, taki jaki przyszedł z kuźni
Katana idealna do nauki cięć dla początkujacych i zaawansowanych
i dodatkowo tylko u nas tak bogato wyposażona w akcesoria
Wymiary:
- Dlugość głowni, ostrza do gardy (tsuby) 73cm
- Dlugość rękojeści 30cm
- Dlugość miecza w sayi 105cm
- Waga miecza bez sayi 1100g
- Grubość przy habaki 7,5mm szer. 32mm
- Grubość przy kissaki 5mm szer. 22mm
- UWAGA: Ponieważ miecze są kute ręcznie więc parametry mogą się niewiele różnić (max.+- 2%)
Zestaw do konserwacji miecza:
- Pudełko z drewna iglastego, niemalowane z inskrypcją w jęz. jap
- Olejek (abura) mineralny w plastikowej buteleczce -20ml
- Japoński wysokiej jakości olejek goździkowy (Choji-Abura) dokładny opis na mojej aukcji olejku - 50ml.
- Zbiorniczek z pudrem polerskim (uchiko)
- Chusteczka (szmatka) z czystej niebielonej bawełny do pokrywania ostrza olejkiem
- Japoński wysokiej jakości papier ryżowy(nugui-gami) o wymiarach ok. 17cm x 45 cm, złożony w harmonijkę
- Mosiężnego młoteczka z wykręcanym trzpieniem (mekugi-uchi kozuchi) do wybijania kołeczków (mekugi)
- Oryginalne bambusowe kołeczki (mekugi) 2szt.(zapasowe).
- Instrukcja konserwacji mieczy, po polsku, papierowa A4
Pokrowiec:
- Piękny złoty pokrowiec z jedwabiu i złotym sznurem z dwoma chwostami służący do przenoszenia i
ozdobnego przechowywania katany - 1 szt.
Stojak pod miecz:
-Stojak na miecz, podwójny (na goły miecz i sayę lub katanę i wakizashi) malowany na czarny połysk do
samodzielnego złożenia z 3 elementów, które nie wymagają kleju ani gwoździ ponieważ są do siebie
idealnie dopasowane (na zdjęciu używany złożony).,
Pudełko na miecz:
- Drewniane zamykane pudełko do przechowywania miecza
lub służące jako opakowanie prezentu - 1szt.
Uwaga!!!:
Jeżeli na zdjeciach wystepują artefakty to są odbłyski lampy oraz niewytarte resztki olejku którym jest zakonserwowana katana.
Kontakt:
Wszelkie pytania proszę kierowac na
E-mail: [zasłonięte]@op.pl
za pośrednictwem Allegro lub pod nr. telefonu: 603 -124- 407, nie odbieramy tel. z numerem ukrytym (nieznane).
Jeżeli interesują Pana(i) inne modele i akcesoria
zapraszam do naszych pozostałych aukcji
Serdecznie Zapraszam do zakupu
Zobacz część naszych pozostałych aukcji: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|