Kuskus razowy BIO 400g Bio Planet
Bio Planet
Skład: kus kus razowy* 100% (*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli). Współczesna kuchnia zawdzięcza kus kus Berberom - afrykańskim ludom pustyni. Kus kus był sporządzany ręcznie z najtwardszych cząstek szlachetnych odmian pszenicy, które po dodaniu mąki, wody z solą i odrobiny oleju były formowane i polerowane do postaci drobnych perełek. Niegdyś odpowiednią miękkość zyskiwał po wielokrotnym poddawaniu go działaniu pary, unoszącej się sponad długo gotowanych zup. Pszenica, z której wytwarzany jest kuskus, działa wzmacniająco na serce, nerki i wątrobę. Odświeża ciało i odżywia płyny wewnętrzne oraz krew. Uspokaja niepokój i palpitacje serca. Ze względu na swe odżywcze i nawilżające właściwości jest szczególnie zalecana dla dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych. Kus kus jest równie smaczny na ciepło, jak i na zimno, jako składnik wielu oryginalnych sałatek. Posiadając delikatną orzechową nutę, nadaje się zarówno do dań ostrych, jak i słodkich.Kraj pochodzenia: WłochySposób przygotowania: kus kus razowy należy gotować w proporcji 1:1 przez około 5-7 min, w osolonej wodzie. Kus kus można również przygotować metodą "namaczania" na zimno, jednak tak przygotowany może być ciężejstrawny niż ugotowany. Kus kus zalewamy przegotowaną wodą i pozostawiamy na ok. 35 min, aż do pełnego nasiąknięcia. Kus kus jest równie smaczny na ciepło, jak i na zimno. Informacje dodatkowe:
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 347 kcal (1470 kJ)
Białko - 15,0 g
Węglowodany - 66,0g
Tłuszcz - 2,5 g
Informacja alergiczna:Zawiera: glutenProdukt może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (w tym laktozę) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.