Współczesna kuchnia zawdzięcza kus kus Berberom - afrykańskim ludom pustyni. Kus kus był sporządzany ręcznie z najtwardszych cząstek szlachetnych odmian pszenicy, które po dodaniu mąki, wody z solą i odrobiny oleju były formowane i polerowane do postaci drobnych perełek. Niegdyś odpowiednią miękkość zyskiwał po wielokrotnym poddawaniu go działaniu pary, unoszącej się sponad długo gotowanych zup. Pszenica, z której wytwarzany jest kuskus, działa wzmacniająco na serce, nerki i wątrobę.
Odświeża ciało i odżywia płyny wewnętrzne oraz krew. Uspokaja niepokój i palpitacje serca. Ze względu na swe odżywcze i nawilżające właściwości jest szczególnie zalecana dla dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych. Kus kus jest równie smaczny na ciepło, jak i na zimno, jako składnik wielu oryginalnych sałatek. Posiadając delikatną orzechową nutę, nadaje się zarówno do dań ostrych, jak i słodkich.
Wartość odżywcza w 100 g:
Białko - 15,0 g
Węglowodany - 66,0g
Tłuszcz - 2,5 g
Wartość energetyczna - 347 kcal (1470 kJ)
Kraj pochodzenia: Francja
Informacja alergiczna:Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające w/w alergeny.