Przedmiotem
aukcji są dwie książki:
Kury moje hobby plus
Nowe
trendy w hodowli i produkcji kur
Tytuł |
Kury moje hobby |
Autor |
Anne-Kathrin Gomringer |
Wydawca |
Delta |
Rok wydania |
2013 |
Liczba stron |
111 |
Wymiary |
170 x 235 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-8375-815-7 |
Zmęczeni współczesnym tempem życia i pracy tęsknimy czasem za urokiem dawnej
wsi.
Własne kury w ogrodzie przy domu z pewnością mogą się przyczynić do stworzenia
takiej sielskiej atmosfery w naszym otoczeniu.
Kury dostarczą nam świeżych jaj - z pewnego źródła i o najkrótszej z możliwych
drodze transportu!
Ten lekko napisany poradnik, który powstał na podstawie doświadczeń Joanny i jej
rodziny, przybliży nam wszystkie ważne kwestie związane z chowem kur. To
wciągająca lektura, pozwalająca niemal mimochodem dowiedzieć się, jak należy
opiekować się tymi ptakami.
Spis treści
Wszystko, co trzeba wiedzieć o kurach
Gdaczący podopieczni w ogrodzie
Beztroska, sielska atmosfera
Na luzie - kwintesencja relaksującej przyrody
Kolorowe i z charakterem
Przegląd możliwości chowu i wyposażenia
Gotowi? No to zaczynamy!
Nasze doskonałe ptaki
Dach nad głową to podstawa
Świeża zielenina i słoneczne widoki
Inne „rozrywki" dla kur
Zaopatrzenie i wszystko na temat jaja
Z zagonionej codzienności w gumiaki
Zdrowe i smaczne prosto do dzioba
Do świeżo wysprzątanego kurnika
Zdrowe i (prawie) okrągłe
Cześć, kuro!
Ważne informacje na temat zdrowia, przepisów i potomstwa
Na dobre i na złe - do końca kurzego życia
Ryzyko? Nie, dziękujemy!
Umiejętne obchodzenie się z kurami
Obserwujemy ptaki i szybko reagujemy
Głupia kura i kogut intrygant
Spójrz, coś tam gdacze!
Indeks
Tytuł |
Nowe trendy w hodowli i produkcji kur |
Autor |
Ryszard Gilewski, Alina Janocha, Grzegorz i inni Tomczyk |
Wydawca |
O.W.Hoża |
Rok wydania |
2010 |
Liczba stron |
220 |
Wymiary |
160 x 230 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-83038-29-0 |
W
książce adresowanej do Czytelnika zainteresowanego nowoczesnym drobiarstwem,
Autorzy m.in. omawiają zasady organizacji i ekonomiki produkcji jaj
spożywczych i mięsa kurzego, hodowli ozdobnych i rzadkich kur - stanowiących
niekiedy cenne zasoby genetyczne drobiu, przedstawiają zasady nowoczesnej,
drobnotowarowej, a lansowanej obecnie niszowej produkcji jaj i mięsa oraz
podają obowiązujące w drobiarstwie prawodawstwo Unijne. Dość obszernie
opisane są choroby kur i kurcząt oraz zasady profilaktyki.
Opracowanie przedstawia rysujące się w najbliższej przyszłości kierunki
produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem różnych, alternatywnych metod chowu
semiintensywnego, organicznego/ekologicznego. Biorąc pod uwagę rosnące
zainteresowanie właścicieli przydomowych ogródków posiadaniem w nich
przedstawicieli ozdobnych ras kur, a także zagadnieniami hodowli i chowu
tych ptaków, poświęciliśmy tym problemom jeden z rozdziałów. Rozwój
gospodarstw agroturystycznych i towarzyszący im przyzagrodowy, ekologiczny
chów kur, zainspirował nas do przedstawienia podstawowych metod uboju,
obróbki i przygotowania tuszek młodych kurcząt mięsnych oraz podstawowych
zasad postępowania z jajami spożywczymi, przeznaczonymi do sprzedaży.
Czytelnik może się również zapoznać z podstawami żywienia kurcząt i kur w
różnych systemach chowu. Biorąc pod uwagę wzrost znaczenia służb
weterynaryjnych, tak w zakresie bezpieczeństwa żywności jak i ochrony
zdrowia drobiu, położono szczególny nacisk na przybliżenie hodowcom i
producentom zasad opieki weterynaryjnej. Celowo mniejszy nacisk położono na
szczegółowe opisy intensywnych, konwencjonalnych metod wielkotowarowej
„przemysłowej" produkcji jaj spożywczych i mięsa drobiowego, ponieważ są
powszechnie znane i upowszechniane przez wyspecjalizowanych dostawców
materiału hodowlanego oraz urządzeń i sprzętu drobiarskiego.
W
treści:
1.
Wstęp 8
2.
Historia udomowienia i systemów utrzymania kur 13
3.
Pokrój i budowa anatomiczna kury 24
4.
Hodowla i reprodukcja kur 33
5.
Systemy chowu kur nieśnych i kurcząt mięsnych 43
6.
Wyposażenie pomieszczeń dla kur nieśnych i kurcząt mięsnych 54
7.
Zakup i ocena ptaków 75
8.
Organiczna produkcja jaj i mięsa kurzego 80
9.
Cele i zadania hodowli rzadkich i ozdobnych ras kur 106
10.
Drobnotowarowy chów drobiu 124
11.
Żywienie kur, kurcząt nieśnych i mięsnych 133
12.
Ekonomiczne aspekty produkcji jaj spożywczych i kurcząt mięsnych 163
13.
Postępowanie z jajami i mięsem drobiowym w gospodarskim chowie kur 177
14.
Choroby kur i działania profilaktyczne 185
15.
Prawodawstwo dotyczące produkcji drobiarskiej 214
16.
Literatura 215
|