Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Kury moje hobby Nowe trendy w hodowli hodowla kur

09-02-2014, 23:01
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 47.90 zł     
Użytkownik agroswiat_pl
numer aukcji: 3933795056
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 3   
Koniec: 09-02-2014 22:51:39

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Nasze aukcje | Napisz do nas | O nas | Koszt wysyłki | Kontakt

Kontakt

E-mail: [zasłonięte]@agroswiat.pl

Telefony:

22[zasłonięte]226-67

512-[zasłonięte]-991

[zasłonięte]500-4567

Fax.: 22[zasłonięte]434-60
Formy płatności

Tradycyjny przelew na konto

Płacę z Allegro

Płatność przy odbiorze

Książki wysyłamy:

Pocztą Polską

Kurierem Opek

Nasze konta:

721[zasłonięte]200400[zasłonięte]20239[zasłonięte]364


501[zasłonięte]555811[zasłonięte]51500[zasłonięte]071

Koszt wysyłki

Bez względu na ilość zamówionych tytułów koszt wysyłki doliczany jest jednokrotnie i zależy od wagi książek.

Przedmiotem aukcji są dwie książki:

Kury moje hobby plus Nowe trendy w hodowli i produkcji kur

Tytuł

Kury moje hobby

Autor

Anne-Kathrin Gomringer

Wydawca

Delta

Rok wydania

2013

Liczba stron

111

Wymiary

170 x 235 mm

Okładka

miękka

ISBN

[zasłonięte]978-8375-815-7

Zmęczeni współczesnym tempem życia i pracy tęsknimy czasem za urokiem dawnej wsi.

Własne kury w ogrodzie przy domu z pewnością mogą się przyczynić do stworzenia takiej sielskiej atmosfery w naszym otoczeniu.

Kury dostarczą nam świeżych jaj - z pewnego źródła i o najkrótszej z możliwych drodze transportu!

Ten lekko napisany poradnik, który powstał na podstawie doświadczeń Joanny i jej rodziny, przybliży nam wszystkie ważne kwestie związane z chowem kur. To wciągająca lektura, pozwalająca niemal mimochodem dowiedzieć się, jak należy opiekować się tymi ptakami.

Spis treści

Wszystko, co trzeba wiedzieć o kurach

Gdaczący podopieczni w ogrodzie

Beztroska, sielska atmosfera

Na luzie - kwintesencja relaksującej przyrody

Kolorowe i z charakterem

Przegląd możliwości chowu i wyposażenia

Gotowi? No to zaczynamy!

Nasze doskonałe ptaki

Dach nad głową to podstawa

Świeża zielenina i słoneczne widoki

Inne „rozrywki" dla kur

Zaopatrzenie i wszystko na temat jaja

Z zagonionej codzienności w gumiaki

Zdrowe i smaczne prosto do dzioba

Do świeżo wysprzątanego kurnika

Zdrowe i (prawie) okrągłe

Cześć, kuro!

Ważne informacje na temat zdrowia, przepisów i potomstwa

Na dobre i na złe - do końca kurzego życia

Ryzyko? Nie, dziękujemy!

Umiejętne obchodzenie się z kurami

Obserwujemy ptaki i szybko reagujemy

Głupia kura i kogut intrygant

Spójrz, coś tam gdacze!

Indeks

Nowe trendy w hodowli i produkcji kur

Tytuł Nowe trendy w hodowli i produkcji kur
Autor Ryszard Gilewski, Alina Janocha, Grzegorz i inni Tomczyk
Wydawca O.W.Hoża
Rok wydania 2010
Liczba stron 220
Wymiary 160 x 230 mm
Okładka miękka
ISBN [zasłonięte]978-83038-29-0

W książce adresowanej do Czytelnika zainteresowanego nowoczesnym drobiarstwem, Autorzy m.in. omawiają zasady organizacji i ekonomiki produkcji jaj spożywczych i mięsa kurzego, hodowli ozdobnych i rzadkich kur - stanowiących niekiedy cenne zasoby genetyczne drobiu, przedstawiają zasady nowoczesnej, drobnotowarowej, a lansowanej obecnie niszowej produkcji jaj i mięsa oraz podają obowiązujące w drobiarstwie prawodawstwo Unijne. Dość obszernie opisane są choroby kur i kurcząt oraz zasady profilaktyki.

Opracowanie przedstawia rysujące się w najbliższej przyszłości kierunki produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem różnych, alternatywnych metod chowu semiintensywnego, organicznego/ekologicznego. Biorąc pod uwagę rosnące zaintereso­wanie właścicieli przydomowych ogródków posiadaniem w nich przedstawicieli ozdob­nych ras kur, a także zagadnieniami hodowli i chowu tych ptaków, poświęciliśmy tym problemom jeden z rozdziałów. Rozwój gospodarstw agroturystycznych i towarzyszący im przyzagrodowy, ekologiczny chów kur, zainspirował nas do przedstawienia podsta­wowych metod uboju, obróbki i przygotowania tuszek młodych kurcząt mięsnych oraz podstawowych zasad postępowania z jajami spożywczymi, przeznaczonymi do sprzeda­ży. Czytelnik może się również zapoznać z podstawami żywienia kurcząt i kur w róż­nych systemach chowu. Biorąc pod uwagę wzrost znaczenia służb weterynaryjnych, tak w zakresie bezpieczeństwa żywności jak i ochrony zdrowia drobiu, położono szczególny nacisk na przybliżenie hodowcom i producentom zasad opieki weterynaryjnej. Celowo mniejszy nacisk położono na szczegółowe opisy intensywnych, konwencjonalnych me­tod wielkotowarowej „przemysłowej" produkcji jaj spożywczych i mięsa drobiowego, ponieważ są powszechnie znane i upowszechniane przez wyspecjalizowanych dostaw­ców materiału hodowlanego oraz urządzeń i sprzętu drobiarskiego.

W treści:

1. Wstęp 8

2. Historia udomowienia i systemów utrzymania kur 13

3. Pokrój i budowa anatomiczna kury 24

4. Hodowla i reprodukcja kur 33

5. Systemy chowu kur nieśnych i kurcząt mięsnych 43

6. Wyposażenie pomieszczeń dla kur nieśnych i kurcząt mięsnych 54

7. Zakup i ocena ptaków 75

8. Organiczna produkcja jaj i mięsa kurzego 80

9. Cele i zadania hodowli rzadkich i ozdobnych ras kur 106

10. Drobnotowarowy chów drobiu 124

11. Żywienie kur, kurcząt nieśnych i mięsnych 133

12. Ekonomiczne aspekty produkcji jaj spożywczych i kurcząt mięsnych 163

13. Postępowanie z jajami i mięsem drobiowym w gospodarskim chowie kur 177

14. Choroby kur i działania profilaktyczne 185

15. Prawodawstwo dotyczące produkcji drobiarskiej 214

16. Literatura 215

tem_hod
Dziękujemy za odwiedzenie naszych aukcji!