Kurs sushi DLA JEDNEJ OSOBY
Warszawa; Poznań; Katowice; Kraków; Legnica; Kurs, w którym weźmiesz udział to doskonała okazja, aby nauczyć się samodzielnie przygotowywać sushi. Na naszych warsztatach szef kuchni opowie o historii sushi, rodzajach, zasadach łączenia składników, pokaże jak przygotować ryż i zalewę, jak skręcić doskonałe maki i nigiri. Prowadzący Sushimasterzy nauczą, jak dokonać prawidłowego filetowania i krojenia. Podczas spotkania poznasz wszystkie niezbędne składniki do przygotowania sushi oraz jego rodzaje. Nauczysz się pod okiem mistrza przygotowywać zestawy, a potem zaskoczysz rodzinę i przyjaciół wyjątkowym pokazem swoich kulinarnych umiejętności własnoręcznie przygotowując sushi. Spotkanie połączone jest z degustacją przygotowanych zestawów podczas kursu.
- Wprowadzenie - specyfika kuchni japońskiej, porównanie do innych kuchni wschodnich, zasady japońskiej sztuki kulinarnej;
- Historia sushi i sushi dziś;
- Surowce - dokładne omówienie z uwzględnieniem lokalnych zamienników (w tym: ryby, owoce morza, ryż, ocet ryżowy, wodorosty, warzywa, sos sojowy, wasabi, imbir itd).
Ćwiczenia praktyczne
- Przygotowanie surowców (sprawianie i krojenie ryb i owoców morza, krojenie warzyw);
- Przygotowanie składników przetworzonych (gotowanie ryżu, sporządzenie zaprawy, zaprawianie ryżu, smażenie omleta tamago);
- Pokaz przygotowywania sushi: nigiri, hosomaki, futomaki, uramaki, chirasi;
- Trening uczestników, samodzielne przygotowanie poszczególnych form;
- Komponowanie zestawów sushi;
- Dobre maniery przy japońskim stole;
- Degustacja
Ważne do każdego vouchera:
REALIZACJA - DO 30.06.2015
DOJAZD WE WŁASNYM ZAKRESIE
Zapraszamy na naszą stronę - www.fundacja.euco.pl