Cel szkolenia
Jednym z najbardziej poszukiwanych pracowników jest kucharz małej gastronomii.
Osoby, które ukończyły szkolenie w zawodzie kucharz małej gastronomii mogą liczyć na zatrudnienie w barach, restauracjach jako pomocnik kucharza, pierogarniach. Osoby, które chcą podjąć prace związaną ze zbiorowym żywieniem muszą mieć aktualne badania SANEPIDU na nosicielstwo.
Pomagamy w tym naszym uczestnikom szkoleń. Szkolenie zawiera także moduł poświęcony obsłudze kas fiskalnych, co jest szczególnie cenne z punktu widzenia przyszłego pracodawcy. Zapewniamy uniform do pracy w kuchni. Uczestnicy szkolenia kucharz małej gastronomii muszą mieć zaświadczenie lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań do pracy w tym zawodzie.
Program szkolenia
• Przepisy i normy obowiązujące w gospodarce żywnościowej.
• Technologia gastronomiczna i towaroznawstwo w gastronomii
• Wartości energetyczne produktów.
• Zasady zdrowego żywienia.
• Ocena towaroznawcza owoców, warzyw, ziemniaków, jaj i grzybów, ich zastosowanie w produkcji gastronomicznej i ich rola w żywieniu.
• Ocena towaroznawcza mleka i jego przetworów – zastosowanie w produkcji gastronomicznej.
• Technika sporządzenia zup i sosów.
• Ocena towaroznawcza mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb oraz ich zastosowanie w produkcji potraw.
• Potrawy z mąki i kasz.
• Charakterystyka procesów gastronomicznych.
• Potrawy garmażeryjne i ich walory smakowe i odżywcze.
• Potrawy typu fast-food
• Obsługa kas fiskalnych
• BHP w kuchni