Cel szkolenia
Celem szkolenia jest pomoc w wypracowaniu
i ugruntowaniu standardów oferowanych usług poprzez poprawienie jakości obsługi kelnerskiej, zwiększenie wydajności pracowników i usprawnienie efektywności komunikacji wewnętrznej.
Program szkolenia
Szkolenie obejmuje m.in. takie zagadnienia jak:
* Czystość i estetyka, wprowadzenie dziennych obowiązków
* Przygotowanie sali restauracyjnej
- polerowanie szkła i sztućcy
- przygotowanie pomocników kelnerskich
- nakrywanie obrusów
- noszenie i zbieranie talerzy
- noszenie i zbieranie szkła, filiżanek, bulionówek, sztućce etc.
- prawidłowe nakrycie stołów
* System notowania
* Numeracja stolików i Gości
* Organizacja pracy kelnera - cechy kelnera, wygląd zewnętrzny, wyposażenie kelnera, standardy higieny, żargon kelnerski
* Proces obsługi kelnerskiej
* Zachowania kelnerskie
* Różne rodzaje Gości ich indywidualna obsługa
* Podstawowa wiedza o winach
- wino, co to jest. Co wpływa na jakość wina?
- temperatura podawania wina
- dobór win do potraw klasyczna i nowoczesna
- temperatura podawania win
- czytamy etykietę i kontretykietę
- dekantacja
- serwis wina
* Aperitif, digestive
* Rozmowy i rezerwacje telefoniczne
* Reklamacje i sposoby rozwiązywania problemów