KURS DIETETYK
Cel szkolenia
Dietetyka to nauka zajmująca się zasadami żywienia, biochemicznymi podstawami żywienia i psychologią żywienia.
Dietetyk analizuje jak składniki pożywienia wpływają na zdrowie i wydolność naszego organizmu a także opracowuje indywidualne diety oraz metody leczenia zaburzeń żywieniowych, nadwagi i niedożywienia.
Program szkolenia
1. Wprowadzenie do szkolenia
2. Podstawy nauki o żywieniu człowieka
3. Podstawy funkcjonowania narządów organizmu człowieka
-
Budowa organizmu człowieka - wstęp
-
Układ narządów wydzielania wewnętrznego - hormony
-
Budowa układu pokarmowego
-
Funkcje narządów w obrębie układu pokarmowego
-
Budowa organizmu człowieka - narządy wewnętrzne
-
Budowa organizmu człowieka - skóra, włosy, paznokcie
-
Antagonistyczne działanie ośrodków: głodu i sytości
-
Trawienie i wchłanianie białek
-
Trawienie i wchłanianie tłuszczy, węglowodanów i wody
4. Zasady racjonalnego żywienia = właściwości składników pokarmowych
-
Bilans energetyczny organizmu
-
Kierunki przemian metabolicznych: anabolizm, katabolizm
-
Wartość energetyczna pożywienia
-
Rola składników pokarmowych
-
Białka
-
Tłuszcze
-
Cholesterol wróg czy sprzymierzeniec?
-
NNKT
-
Rola i źródła kwasów tłuszczowych omega 3 - 6
-
Węglowodany
-
Błonnik pokarmowy
-
Składniki mineralne
-
Składniki mineralne - równowaga kwasowo-zasadowa
-
Woda, bilans wodny
-
Witaminy
-
Składniki nieodżywcze
-
Podział produktów spożywczych na grupy
5. Stosowanie zasad racjonalnego żywienia
-
Zasady racjonalnego żywienia
-
Zalecenia żywieniowe Bergera 6U U
-
Piramidy żywienia - polska, amerykańska, śródziemnomorska
-
Normy żywienia
-
GDA - oznakowanie opakowań produktów spożywczych
6. Planowanie żywienia w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
-
Charakterystyka chorób cywilizacyjnych
-
Błonnik i jego rola w prewencji chorób cywilizacyjnych
-
Ksenobiotyki i ich wpływ na organizm człowieka
-
Skwalen - działanie, źródła, zalecenia
-
Składniki odżywcze o właściwościach przeciwutleniających w profilaktyce miażdżycy i chorób nowotworowych
-
Sól kuchenna - wpływ na powstawanie nadciśnienia tętniczego i chorób nowotworowych
-
Choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzyca
-
Zasady profilaktyki żywieniowej przeciwdziałającej występowaniu próchnicy zębów i osteoporozy
7. Planowanie diety lekkostrawnej
-
Cele i założenia diety lekkostrawnej
-
Dobór produktów spożywczych, potraw i obróbki termicznej
-
Zmiany, jakim podlegają wybrane składniki pokarmowe w wyniku procesów technologicznych
-
Planowanie i modyfikacja diety lekkostrawnej
-
Jakościowe i ilościowe metody oceny jadłospisów
8. Planowanie diety odchudzającej
-
Analiza masy ciała
-
Wskaźniki określające masę ciała
-
Przyczyny otyłości
-
Metody leczenia otyłości
-
Źródła energii w diecie i metody ich ograniczania
-
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
-
Indeks glikemiczny i jego zastosowanie
-
Ładunek glikemiczny i jego zastosowanie
-
Popularne diety odchudzające w świetle współczesnej wiedzy żywieniowej
-
Dieta Dukana - dieta proteinowa
-
Ocena jadłospisów proponowanych przez "diety cud"
9. Suplementy w diecie
Nie ma informacji iż kurs był korespondencyjny. Do każdego kursu otrzymasz: -zaświadczenie według wzoru dot. kształcenia dorosłych w pozaszkolnych formach na oryginalnym druku gilosz
UPRAWNIENIA NA CAŁE ŻYCIE !!!
ZALETY:
Dokument w 24H wraz z materiałami!!!
Kurs korespondencyjny - online !!!
Pełna legalność dokumentów i uprawnień !!!
Dokument według wytycznych .
Wpis do rejestru firmy !!
Opinie klientów:
Jestem klientem ECNiB "dr in spe" - pełna profeska. Super kontakt i autentyczność dokumentów. Można ich sprawdzić na stronie Wojewódzkiego Urzędu Pracy w RIS a także w CEIDG.gov.pl. Są firmą i wywiązują się z umów. Zawsze otrzymuje rachunek na kurs.
- Łukasz Nienartowicz -
Uczestniczyłam w kursie prowadzonym przez Pana Pawła Chmiela i polecam tego trenera. Jest właścicielem firmy i przykłada się do swojej pracy. Kursy w dobrej cenie. POLECAM!
- Alicja Ciesielczyk KONTAKT
Telefon 733 - 947 - 934
Email: [zasłonięte]@ecnib.pl
Adres: ul Szamotulska 43 60-365 Poznań