KATEGORIE
Kurkuma
waga netto 50g
Marco Polo poznał kurkumę w chinach Południowych; roślina tak go zainteresowała, że w swoich zapiskach określił ją jako warzywo, które ma własności prawdziwego szafranu, jego smak i kolor, ale nie jest szafranem. W czasie hinduistycznych ceremonii ślubnych pan młody wiąże wokół szyi swojej wybranki świętą nić, zamoczoną w paście z kurkumy. W Malezji pastą kurkumową smaruje się brzuch matki i pępowinę nowo narodzonego dziecka, nie tylko w celu odpędzenia złych duchów, ale także ze względu na bakteriobójcze działanie kurkumy.
SMAK I AROMAT: Kurkuma ma pieprzny aromat z nutą drewna oraz ciepły, piżmowy smak z lekko gorzkim odcieniem.
W KUCHNI: Jeżeli przepis wymaga użycia szafranu, niektórzy zastępują go kurkumą. Jednak nie należy uznawać kurkumy za drugorzędną namiastkę najkosztowniejszej z przypraw. Hindusi często stosują kurkumę na co dzień. Można ją dodawać do potraw zwykle doprawianych szafranem, ponieważ daje podobny kolor.
Kurkuma to najbardziej ceniony składnik mieszanek curry (szczególnie do rybnych curry), którym nadaje zarówno smak, jak i charakterystyczną, żółtą barwę. Jest też stosowana do czatnejów i marynat, a szczególnie piccalilli, kedgeree i wielu indyjskich dań ryżowych, warzywnych oraz dhal. Kurkuma zdobyła również popularność w kuchni północnoafrykańskiej, w której jest używana do jagnięciny i warzyw. Kurkumę w małych ilościach dodaje się również do zup i przekąsek, by uzyskać przyjemny, łagodny smak i zapach.