Kurkuma 100g (bez chemii)
Kurkuma pochodzi z południowej Azji, uprawiana głównie we Wschodnich Indiach, Chinach, Japonii, na Jawie i w Ameryce Środkowej. Jest to podzwrotnikowa wieloletnia roślina z rodziny imbirowatych, która ma silny zapach i ostry palący smak. Kurkuma nazywana jest też ostryżem.
Kurkumę używa się do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie. Przyprawia się nią sosy, potrawy z drobiu, zupy kremowe i omlety. Dobrze komponuje się z daniami z fasoli, soczewicy i soi. Szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego lub biszkoptowego nada mu atrakcyjny żółty kolor.
Kurkumy używa się również do barwienia jaj na twardo, sałatek, ryżu, zup kremowych, krabów, ostryg i mięczaków. Dzięki kurkumie dania zyskają specyficzny zapach podobny do pieprzu i piżma oraz delikatny smak, zbliżony do imbiru, lecz nieco łagodniejszy.
Kurkuma pomaga zwalczać kamienie żółciowe, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, zwłaszcza w problemach skóry, działa rozkurczowo, bakteriobójczo i wzmaga wydzielanie żółci. Stosuje się w przypadku problemów reumatycznych, serca i wątroby, wzmacnia system nerwowy.Kurkuma to silny antyoksydant, o kilkakrotnie mocniejszym działaniu niż witamina E - zawiera witaminy i minerały.
Kraj pochodzenia: Indie
Skład: kurkuma mielona
Oferowane przez nas przyprawy pakowane są hermetycznie przez producenta w opakowania uniemożliwiające ich uszkodzenie w trakcie transportu. Sprzedawany przez nas towar jest pełnowartościowy i posiada zawsze odpowiednio długi termin przydatności. Każde opakowanie opatrzone jest etykietą zawierającą niezbędne informację: nazwę produktu, numer partii, datę ważności itd. Zdjęcia przypraw są autentyczne - przedstawiają produkt jaki Państwo otrzymają.