Kuracja Dr. Jacob'a
VitaColon 500 ml + pH balans proszek 300 g
na 30 dni kuracji intensywnej lub 60 dni kuracji łagodnej
Poniżej szczegółowy opis składników Kuracja Dr. Jacob'a
PROSZEK ZASADOWY DR. JACOBS 300g
Cytryniany, witamina D i selen
300g proszek – dawka na 30 - 60 dni
Suplement diety
pH balans to wysoce skuteczny produkt, którego składniki głęboko odkwaszają organizm na poziomie komórkowym i uzupełniają niedobory ważnych dla zdrowia pierwiastków zasadowych (magnez, wapń, potas).
pH balans w 95% stanowią cytryniany – naturalne substancje występujące w komórkach i odpowiedzialne za prawidłowe spalanie pokarmów i eliminację kwasów na poziomie komórkowym. Cytryniany są łatwo przyswajalne i nie zmieniają pH jelit – działają dopiero na poziomie komórkowym. pH balans zawiera tylko śladowe ilości sodu (jak w pokarmach naturalnych), który źle wpływa na środowisko jelit i podnosi ciśnienie.
Produkt pH balans uzupełniony jest:
- cynkiem ważnym dla prawidłowego metabolizmu,
- witaminą D potrzebną do przyswajania wapnia i fosforu oraz utrzymania poziomu wapnia we krwi.
pH balans w proszku zawiera więcej cytrynianów niż pH balans w tabletkach. Jest też bardziej polecany dla osób mających uczucie podobne do zgagi czy nadkwaśności w żołądku ze względu na specyficzną dietę.
pH balans przynosi najlepsze efekty stosowany razem z RegEnergetikum.
Nie stosować przy alkalozie, niewydolności nerek, nadmiarze potasu.
Składniki pH balans:
– cytrynian potasu (potas) – odkwasza na poziomie komórkowym, wspomaga prawidłowe ciśnienie, wzmacnia mięśnie i nerwy,
– cytrynian magnezu (magnez) – odkwasza na poziomie komórkowym, wpływa na prawidłowe napięcie mięśni i bilans elektrolitowy oraz prawidłowe przekaźnictwo nerwowe,
– cytrynian wapnia (wapń) – odkwasza na poziomie komórkowym, wzmacnia zęby i kości, wspomaga metabolizm i prawidłowe funkcjonowanie enzymów trawiennych,
– cynk – wspomaga prawidłowy metabolizm kwasowy i metabolizm kwasów tłuszczowych oraz węglowodanów, wzmacnia odporność, kości, włosy i paznokcie,
– witamina D – wzmacnia kości, zęby i mięśnie, wspomaga prawidłowe podziały komórkowe, wzmacnia odporność.
Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia:
(dawkowanie za pomocą miarki załączonej w opakowaniu)
– 1 miarka
– przy zwiększonym zapotrzebowaniu: 2 razy 1 miarka
Składniki:
cytrynian potasu, cytrynian wapnia, cytrynian magnezu, tlenek magnezu, środek zapobiegający zbrylaniu: dwutlenek krzemu, naturalny cytrusowy aromat, cytrynian cynku, ergokalcyferol, witamina D3 (pozyskiwana z wełny owczej).
Dobroczynne cytryniany
Optymalnymi składnikami preparatu odkwaszającego są związki pochodzenia roślinnego, cytryniany: potasu, magnezu, wapnia. W przeciwieństwie do innych substancji zasadowych nie powodują one zmiany pH w jelitach – działają dopiero w komórkach. Jedna cząsteczka cytrynianu jest w stanie unieszkodliwić aż trzy cząsteczki kwasu. Nazywamy to odkwaszaniem komórkowym. Ponadto są one podstawowym paliwem dla skomplikowanego łańcucha reakcji chemicznych (cykl Krebsa), procesu, w którym komórka wytwarza energię. Jednakże, aby zostały one w pełni przyswojone i zadziałały prawidłowo, powinny być one połączone z cynkiem (istotny dla powstania enzymu odkwaszającego: anhydrazy węglanowej). Aby cytrynian wapnia dobrze się wchłonął i szybko uzupełnił braki minerałów w kościach, powinien być on podawany razem z witaminą D.
Suplementacja diety zasadowymi cytrynianami ważna jest nie tylko dla osób z zakwaszeniem ale także dla osób starszych. Wapń, potas i magnez nie tylko wpłyną korzystnie na ogólny stan zdrowia i wydolność, ale wzmocnią kości (wapń) oraz mięśnie (magnez). Łamanie kości przez osoby starsze nie jest wynikiem jedynie tego, że są one słabsze z powodu odmineralizowania. Najczęstszą przyczyną jest niespodziewany upadek spowodowany spadkiem siły mięśni. Mięśnie do swej prawidłowej pracy potrzebują nie tylko paliwa (glukozy) ale także magnezu, wapnia i potasu, które wpływają na ich siłę i wytrzymałość.
Potas i magnez, zawarte w cytrynianach, normalizują pracę układu nerwowego i mięśni, ciśnienie krwi (potas) i rytm serca (magnez). Zalecana dzienna dawka potasu w Polsce to 2000 mg. W Kanadzie – 4,7 g. Jest to ilość konieczna, aby zapobiec wysokiemu ciśnieniu, zawałom, kamieniom nerkowym czy osteoporozie.
Magnez jest konieczny do prawidłowej pracy nerwów i mięśni. Zmniejsza zmęczenie. Niedobór magnezu objawia się np. przez skurcze łydek, podwyższone napięcie mięśni, drganie powieki.
VitaColon
Prawoskrętny kwas mlekowy
Silne jelita i flora jelitowa, oczyszczona i wzmocniona wątroba
500 ml na 25-50 dni
Suplement diety
Przyjmowanie prebiotyku* kwasu mlekowego VitaColon bardzo korzystnie wpływa na jelita. Przywraca im naturalne pH, reguluje ich pracę i aktywnie wspomaga przemianę materii. Odżywia i pielęgnuje błonę śluzową jelit. Stwarza optymalne warunki rozwoju flory jelitowej. Wpływa kojąco oraz wspomaga szybką regenerację błony śluzowej jelit.
* prebiotyk – substancja stymulująca rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit.
Kwas mlekowy odżywia florę bakteryjną jelit i sprzyja jej szybkiej regeneracji. Uregulowanie środowiska i funkcji jelit bardzo korzystnie wpływa na pracę wątroby. Odciąża ją, ułatwia jej oczyszczanie z toksyn, pomaga w intensywnej regeneracji, sprzyja witalizacji.
VitaColon ma przyjemny smak.
Działa najlepiej w połączeniu z pH balans (obydwa produkty można rozcieńczać w jednej szklance płynu).
Porcja dzienna (20 ml) VitaColon zawiera:
– prawoskrętny kwas mlekowy (10%, 2 g)
– wyciąg z topinamburu – słonecznika bulwiastego (48%)
– syrop z agawy
– miąższ z owoców czarnego bzu (8%)
– mieszanka ziół (2%)
– koncentrat soku z aronii (1%)
– ekstrakt z owoców amli (0,5%)
Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia:
– przez 1 tydzień – 10 ml dziennie,
– od 2 tygodnia – 20 ml dziennie.
Pić zawsze rozcieńczony przynajmniej w 300 ml wody.
Prebiotyczny Napój Zasadowy:
10 ml VitaColon i jedna miarka proszku pH balans rozpuszczone w szklance wody lub soku.
Przez 25 dni pić rano i wieczorem, później wg potrzeb 2 lub 1 raz dziennie.
Nie stosować przy: alkaliozie, hiperglikemii, niewydolności nerek, nietolerancji fruktozy.
W przypadku wystąpienia gazów przyjmować mniej VitaColon i dawkę stopniowo zwiększać.
Składniki:
koncentrat z bulwy topinambura* (48%), prawoskrętny kwas mlekowy (10%), sok z owocu dzikiego bzu (8%), woda, mieszanka ziół (1,99%), koncentrat soku aronii* (1%), ekstrakt z owoców amla (0.5%).
*stopień koncentracji 5:1
Więcej o właściwościach kwasu mlekowego oraz równowadze kwasowo-zasadowej poniżej oraz w dziale Czytelnia (menu pod logo).
Dobroczynny prawoskrętny kwas mlekowy
Prawidłowe, lekko kwaśne środowisko jelit można szybko przywrócić za pomocą kwasu mlekowego – substancji prebiotycznej*. Zabieg taki utrudnia wegetację bakterii gnilnych i grzybów lubiących odczyn zasadowy. Wzmocniona zostaje zaś dobra flora jelitowa, dla której kwas mlekowy jest doskonałym pokarmem. Bakterie te rozkładają go na kwas masłowy, który z kolei działa jak balsam na błonę śluzową jelit.
Naturalna flora jelit szybko regeneruje się i przywraca prawidłowe funkcjonowanie jelit. Ma ona największy wkład w eliminację różnych toksyn i trującego amoniaku. To odciąża wątrobę, która może znowu odtruwać organizm oraz zaoszczędzić wiele energii.
Kwas masłowy jest obecny w kwaśnym nabiale (twaróg, kwaśne mleko) lub też w kiszonych ogórkach czy kapuście. W produktach nabiałowych występuje zawsze razem z białkiem, z którego bakterie gnilne produkują duże ilości amoniaku. W kiszonych warzywach zaś jest on dosyć rozcieńczony (przykładowo 300g kiszonej kapusty zawiera tylko ok. 2g kwasu mlekowego). Przy przywracaniu naturalnego pH i dobrej flory bakteryjnej jelit, które najczęściej trwa ok. miesiąca, raczej trudnym jest jedzenie codziennie talerza kiszonej kapusty, a spożywanie dużych ilości nabiału jest niewskazane. Kwas mlekowy VitaColon jest optymalnym rozwiązaniem przy kuracji przywracającej lekko kwaśne pH jelit.
Prebiotyczne substancje balastowe z bulwy topinamburu (słonecznika bulwiastego) dodane do VitaColon wspomagają szybką regenerację błony jelit oraz odradzanie się dobrej flory bakteryjnej. Mieszanka starannie dobranych wyciągów z ziół i jagód działa tonizująco na jelita. Melisa, anyż, koper, mniszek lekarski, szałwia i wiele innych wzmacniają jelito i dbają o jego wewnętrzną równowagę. Skoncentrowane wyciągi z owoców agrestu indyjskiego (ceniony w medycynie staroindyjskiej) oraz owoc bzu czarnego (znany już Hipokratesowi) działają przeciwzapalnie i chronią przed wolnymi rodnikami.
* prebiotyk – substancja stymulująca rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit.
UWAGA! - Wybieraj sposób doręczenia za pomocą Poczty Polskiej, tylko jeśli nie zależy Ci na czasie doręczenia. Korzystaj z kuriera - warto.
|