Witam na mojej aukcji,
Wszystkie oferowane na aukcjach rośliny i nasiona pochodzą z mojego ogrodu, oczka wodnego, a nie z importu np. z Holandii (te importowane są piękne, ale tylko jeden rok, później giną - kto miał, ten wie), a ogrodowe to gwarancja przyjęcie i szybkiej aklimatyzacji w nowym miejscu.
UWAGA:
WPŁATY MOŻESZ DOKONAĆ DO 30 DNI OD DNIA ZAKUPU !!!
a oto moja oferta:
EGIPT W ZASIĘGU RĘKI !
Kmin rzymski
Kumin
!!! SZOK !!!
Przedmiotem aukcji jest zestaw 1G nasion kminku rzymskiego zwanego też kuminem.
Kumin pochodzi z Egiptu, w dzisiejszych czasach rośnie w większości ciepłych krajów, zwłaszcza w Indiach, Północnej Afryce, Chinach i Ameryce.
Przyprawa ta jest szczególnie związana z Marokiem, gdzie przechadzając się ulicami miasta można wyczuć jej zapach.
Kumin jest niezbędny jako składnik wielu pikantnych meksykańskich dań, takich jak chilli con carne, sos chilli, a także zapiekani wieprzowej enchiladas (tradycyjne danie meksykańskie podawane w tortilli).
Kumin był znany Egipcjanom już V wieków temu, czego potwierdzeniem jest fakt, iż jego nasiona zostały znalezione w najstarszych egipskich piramidach. Rzymianie i Grecy używali go w celach leczniczych i kosmetycznych, aby nadać rumieńców bladej cerze.
W Afryce aromatyzuje się nim kiełbasę oraz kuskus.
W kuchni arabskiej, sproszkowany kmin dodaje się do potraw z mięsa mielonego mięsa i warzyw.
Może być też mieszany z cynamonem oraz szafranem i dodawany do gulaszu.
Bukiet: Mocny, ciężki i ciepły, ostro-słodki aromat.
Nasiona kminu rzymskiego doskonale uzupełniają smak takich przypraw jak kolendra, cząber, tymianek i ziele angielskie, nic więc dziwnego, że wchodzą w skład wielu mieszanek przyprawowych, szczególnie arabskich.
Kumin można wyhodować z nasion. Gorący klimat jest do tego korzystniejszy, niemniej jednak można go również uprawiać w chłodniejszych obszarach. Piaszczysta gleba jest do tego najlepsza; a gdy sadzonki są już zahartowane, należy je ostrożnie przepikować w nasłonecznione miejsce w odległości 15 cm od siebie. Rośliny kwitną w czerwcu i lipcu. Nasiona są zazwyczaj dojrzałe w trzy miesiące po posadzeniu. Roślinę ścinamy gdy nasiona staną się brązowe, wtedy należy je zmłócić i wysuszyć - podobnie jak inne rośliny z rodziny selerowatych.
Aby uzyskać głębię jego smaku, przed podaniem należy ją prażyć na gorącej, suchej patelni przez kilka chwil.
Nie oferujemy żadnych odmian modyfikowanych genetycznie, a jedynie tradycyjne i naturalne odmiany ustalone.
Przy zamówieniu na kwotę powyżej 20 zł - prześlę miły gratis w postaci dodatkowych nasion - niespodzianki .
Przy zakupie powyżej 200 zł - DOSTAWA GRATIS
|