|
JOGURT VIVO Skład: Streptococcus salivarius ssp. thermophilus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Lactococcus lactis ssp: lactis, diacetylactis, cremoris. Jogurt VIVO to zakwaska do przygotowania w warunkach domowych ukwaszonego jogurtu. Można go przygotować z mleka krowiego, koziego lub z dowolnego mleczka roślinnego.
Z 1 fiolki przygotowujemy do 2 litrów jogurtu probiotycznego. A z 1 jogurtu można przygotować jeszcze 2 razy po 2 litry. Czyli z jednej fiolki przygotować można do 6 litrów jogurtu probiotycznego co jest oszczędnością w stosunku do jogurtów gotowych, nie wspominając o świeżości, probiotyczności i wysokiej aktywności kultur. Po uzyskaniu 6 litrów należy zmienić fiolkę. Jogurt Vivo zawiera ukwaszające mleko paciorkowce, bakterie kwasu mlekowego trzech gatunków, pałeczkę bułgarską i acydofilną. Bakterie te rozwijając się wspólnie wywarzają wysokie stężenie kwasu mlekowego, który ma szkodliwy wpływ na bakterie chorobotwórcze. Dzięki temu regularne spożywanie jogurtu zmniejsza ryzyko chorób układu trawiennego i zakażeń w przewodzie pokarmowym.
Zalety spożywania jogurtu Jogurt gasi pragnienie i głód, przywraca siłę i energię. Zalecany w diecie osób w każdym wieku, jednak szczególnie cenny w diecie seniorów, kobiet w ciąży i matek karmiących. Codzienne spożywanie jogurtu pokrywa zapotrzebowanie organizmu na aminokwasy, sole wapnia, witaminy i inne składniki odżywcze - ważne dla każdego z nas. Jest on też szczególnie przydatny dla sportowców i osób wykonujących zwiększone wysiłki fizyczne lub psychiczne. Jogurt normalizuje trawienie, wspomaga wydalanie szkodliwych, toksycznych substancji z organizmu. Bakterie jogurtu wytwarzają znaczące ilości kwasu mlekowego, który hamuje wzrost bakterii powodujących różne choroby, w tym żołądka i dwunastnicy. Codzienne spożywanie jogurtu wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza częstość występowania ostrych zakażeń wirusowych dróg oddechowych, przeziębień i zaburzeń jelitowych. Regularne spożywanie żywego jogurtu zwiększa tempo przemiany materii. To przyczynia się do normalizacji masy ciała i zawartości tkanki tłuszczowej. Jogurt Vivo polecany jest dla: - osób w każdym wieku, w codziennej diecie, - dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, - osób uprawiających sport oraz mających zwiększony wysiłek fizyczny, - osób chcących poprawić odporność, - dla dzieci i młodzieży w wieku 1-18 lat, - seniorów, - osób pragnących schudnąć, - osób chcących odbudować mikroflorę, - osób po leczeniu, w trakcie rekonwalescencji.
Przygotowanie jogurtu i kefiru domowym sposobem:
|