PRZEDMOWA DO I. WYDANIA Jaką pomocy w gospodarstwie domowym są zapasy przetworów owocowych, o tym wie każda gospodyni.
Konfitury i inne konserwy owocowe przyczyniają się do urozmaicenia pokarmów i podniesienia ich smaku, a tym samym do zadowolenia członków rodziny. I nie jest li tylko frywolnym paradoksem zdanie Carmen Sylwy w nauce dla gospodyń rumuńskich, że przez żołądek droga do serca mężczyzny. Ma ono swe zastosowanie wobec dzieci, jak i dorosłych płci obojga. A właśnie największy przyjemnością pani domu jest to zadowolenie najbliższych.
Lecz nie tylko z tego powodu zalecamy przyrządzanie konfitur i wszelkiego rodzaju przetworów owocowych, ale także i dlatego, że przetwory te z powodu zawartego w nich cukru gronowego i cukru dodanego pod postacią syropu, oraz cennych witamin i innych składników, posiadają wysoką wartość odżywczą.
Wobec tego staraliśmy się zestawić możliwie najzupełniej-szy, do naszych potrzeb zastosowany zbiór wypróbowanych przepisów konserwowania owoców wedle metod starszych, jako też najnowszych.
Jako dotychczas u nas uwzględniane polecamy uwadze Czytelniczek przepisy na przyrządzanie dżemów, konserw surowych i przetworów bez cukru.
Te ostatnie są zaoszczędzeniem pracy w czasie zbioru owoców, w okresie silnych upałów i umożliwiają odłożenie smażenia z cukrem na miesiące zimowe i w miarę potrzeby.
Zwracamy również uwagę na układ książki, która jest podzielona na działy, a każdy dział poprzedzony uwagami ogólnymi. Poprzedziliśmy każdy dział uwagami tymi dlatego, by w poszczególnych przepisach nie powtarzać się i zawrzeć w ramach niewielkiej księżki jak najwięcej przepisów.
Z. K.
PRZEDMOWA DO II. WYDANIA Przepisy przejrzano i uzupełniono pewnymi praktycznymi radami oraz nowościami z dziedziny możliwego uproszczenia pracy i zmniejszenia kosztów, które nie wpływają na smak i wygląd przetworów.
Maj 1948 r. St. Neymanowa
SPIS RZECZY str.
Przedmowa ................... 5
Ogólne wskazówki ............ 7
Naczynia potrzebne do smażenia konfitur ............... 7
Naczynia do przechowywania 8
Czystość naczyń ............. 9
Zamykanie naczyń ........... 10
Otwieranie naczyń ........... 14
Środki przeciwgnifne i zapobiegające fermentacji ......... 14
Czas zbioru ................. 15
Przechowywanie zapasów .... 16 Kontrolowanie konfitur i konserw ...................... 16
Odświeżanie konfitur scukrza-
lycń i sfermentowanych .... 17
Konfitury ..................... 17
Wskazówki ogóine .......... 17
Agrest zielony .............. 20
Agresi dojrzały .............. 20
Ananas ..................... 21
Ananas bardzo aromatyczny .. 21
Arbuz ...................... 21
Arbuz z korzeniami .......... 22
Berberys .................... 22
Borówki ..................... 22
Brzoskwinie ................. 22
Cytryny .................... 23
Cytryny w inny sposób ...... 23
Czereśnie ................... 23
Dereń ...................... 24
Dynia ...................... 24
Gtóg ....................... 24
Głóg z octem albo winem . . 24
Gruszki ..................... 25
Gruszki w cafości .......... 25
Gruszki czerwone............ 26
Jabłka w całości ............. 26
str.
Jabłka w plasterkach......... 26-
Jabłuszka rajskie............. 27
Jarzębina ................... 27
Maliny ...................... 28.
Maliny w inny sposób........ 28
Marchew ................... 29
Morele ..................... 29
Ożyny ...................... 30
O zechy włoskie ............. 30
Pigwy ...................... 31
Pomarańcze ................. 31
Pomarańcze na sposób włoski . 32
Pomarańcze zielone.......... 32'
Pomarańczowe skórki jako konfitura ..................... 32
Pomidory ................... 33
Pomidory zielone ............ 33
Porzeczki — łatwy sposób .... 33
Porzeczki bez pestek ........ 34
Porzeczki białe .............. 34
Porzeczki w gronkach ........ 34
Porzeczki czarne ............ 34
Poziomki .................... 35
Poziomki w inny sposób ...... 35
Poziomki białe ananasowe .... 35
Rabarbar czyli rzewień ....... 39
Rabarbar nieobrany .......... 40
Renklody obierana ......... 36
Renklody nieobierane ........ 36
Renklody na trzeci sposób .... 36
Róża parzona ............... 37
Róża nieparzona ............ 37
Róża tarta niesmażona ....... 38
Sliwkt węgierki zielone ...... 40
Śliwki węgierki obierane...... 41
Śliwki mirabele .............. 41
Tatarak ..................... 42
Tarnina ..................... 42
str
Truskawki ................... 42
Truskawki ananasowe ........ 42
Wiśnie świętojańskie ......... 43
Wiśnie łutówki albo amorele . . 44
Winogrona ................. 44
Żurawiny .................... 44
Konfitura mieszana .......... 45
Żurawiny z gruszkami ........ 45
Dżemy ....................... 46
Wskazówki ogólne........... 46
Dżem z agrestu .............. 46
Dżem z gogodzów czyli brusznic ..................... 46
Dżem z gogodzów z jabłkami
i gruszkami................ 47
Dżem z jabłek .............. 47
Dżem z jabłek z ożynami, porzeczkami albo malinami . . 47
Dżem z jarzębiny ............ 48
Dżem z malin .............. 48
Dżem z moreli .............. 48
Dżem z ożyn ............... 48
Dżem z pigw ............... 49
Dżem z pomarańcz .......... 49
Dżem z porzeczek .......... 49
Dżem z poziomek ........... 50
Dżem z rabarbaru (rzewienia) 50
Dżem ze śliwek.............. 50
Dżem z truskawek............ 51
Dżem z wisien .............. 51
Galarety ..................... 51
Wskazówki ogólne .......... 51
Galareta z agrestu .......... 54
Galareta z berberysu ........ 54
Galareta z borówek.......... 54
Galareta z jabłek biała ...... 54
Galareta bardzo jasna z obieranych jabłek.............. 55
Galareta różowa z jabłek .... 55 Galareła z odpadków jabicza-
nych, bardzo tania ........ 55
Galareta z jabłuszek rajskich . 55
str. GalareTa malinowa .......... 56
Galareta z ożyn ............ 56
Galareta z pigw............. 56
Galareta porzeczkowa jasna . . 57 Galareta porzeczkowa kwaśna
do mięs .................. 57
Galareta porzeczkowa z wyciśniętego soku.............. 58
Galareta z czarnych porzeczek 58
Galareta z poziomek ........ 58
Galareta różana ............. 58
Galareta różana, inny sposób . 59
Galareta ze śliwek .......... 59
Galareta ze śliwek, inny sposób 59
Galareta z truskawek ........ 59
Galareta z winogron ......... 60
Galareia z wisien ............ 60
Galareta żurawinowa......... 61
Galareta żurawinowa, inny sposób ...................... 6t
Marmolady .................... 61
Wskazówki ogólne .......... 61
Marmolada z agrestu ........ 62
Marmolada z borówek czyli
czarnych jagód ............ 63
Marmolada z głogu.......... 63
Marmolada z jabłek ......... 64
Marmolada malinowa ........ 64
Marmolada z marchwi ....... 65
Marmolada z mirabelek ...... 65
Marmolada morelowa lub brzoskwiniowa ................ 65
Marmoleda z ożyn .......... 66
Marmolada z pigw .......... 66
Marmolada z pomidorów .... 66
Marmolada pomarańczowa ... 67
Marmolada z porzeczek ..... 68
Marmolada poziomkowa ..... 68
Marmolada różana ........... 69
Marmolada śliwkowa ........ 69
Marmolada z łruskawek ...... 70
Marmolada z winogron ...... 70
str.
Marmolada wiśniowa 70 ...... 70
Marmolada wiśniowa z marchwią .................... 71
Marmolada z żurawin ....... 71
Marmolady mieszane......... 72
Powidła ...................... 73
Wskazówki ogólne .......... 73
Powidełko z czereśni i wisien 74
Powidta z dyni .............. 74
Powidła z jabłek ........... 74
Powidła z jabłek z gruszkami 75
Powidła ze śliwek .......... 75
Powidełko z wisien .......... 77
Powidełko lecznicze z czarnego bzu .................. 77
Serki czyli pasty owocowe .... 77
Wskazówki ogólne .......... 77
Serek z agresiu.............. 78
Serek z brzoskwiń .......... 79
Serek z cytryn .............. 79
Serek z głogu .............. 79
Serki z jabłek ............... 79
Serki z malin ............... 80
Serki z melona .............. 81
Serki z moreli .............. 81
Serki z pigwy ............... 81
Serki pomarańczowe ......... 81
Serki z porzeczek ........... 81
Serki z poziomek............ 82
Serki z róży ................ 82
Serki ze śliwek .............. 82
Serki z łruskawek............ 82
Serki z wisien ............... 83
Suche konfitury I kandyzy ..... 83
Wskazówki ogólne .......... 83
Ananas .................... 85
Agrest ...................... 85
Brzoskwinie ................. 86
Cytryny ..................... 86
Cytrynowe skórki ............ 86
Dereń ...................... 87
Dynia ...................... 87
str Dzięgiel (Angelica) .......... 87
Gruszki .................... 88
Jabłka ...................... 89
Jabłuszka rajskie ............ 89
Kawon i melon .............. 90
Kaszłany kandyzowane ...... 90
Morele ..................... 90
Orzechy kandyzowane ....... 90
Pomarańcze ................. 91
Pomarańczowe skórki........ 91
Pigwy ...................... 91
Rabarbar (rzewień) .......... 91
Renklody ................... 91
Śliwki ...................... 91
Tatarak ..................... 92
Winogrona kandyzowane .... 92
Wiśnie ..................... 92
Żurawiny i berberys ......... 92
Żurawiny innym sposobem .... 93 Soki owocowe z cukrem 93
Wskazówki ogólne .......... 93
Sok ananasowy .............. 97
Sok berberysowy ............ 97
Sok z czarnych borówek .... 97
Sok z czereśni .............. 97
Syrop cytrynowy ............ 98
Sok dereniowy .............. 98
Sok z jabłek ............... 98
Sok malinowy ............... 99
Sok morelowy .............. 100
Syrop pomarańczowy do oranżady itp................... 100
Sok z pigw ................ 100
Sok porzeczkowy ............ 100
Sok poziomkowy ............ 101
Sok różany ................. 101
Sok z rabarbaru (rzewienia) .. 102
Sok ze śliwek .............. 102
Sok truskawkowy ............ 102
Sok wiśniowy ............... 102
Sok doskonały z 4 rodź. owoców ...................... 103
str.
Sok żurawinowy ............ 103
Kwas żurawinowy............ 104
Soki i marmolady surowe oraz
sorbety ..................... 104
Wskazówki ogólne .......... 104
Sok ananasowy .............. 105
Sok malinowy ............... 105
Sok porzeczkowy ............ 106
Surowe marmolady ............ 106
Malinowa ................... 106
Głogowa ................... 107
Porzeczkowa ................ 107
Galaretki surowe .............. 107
Galaretka z porzeczek ....... 107
Galaretka z żurawin albo porzeczek w inny sposób .... 108
Sorbeły pomadkowe ........... 108
Sorbeł poziomkowy.......... 108
Sorbet cytrynowy ............ 109
Sorbet z róży................ 109
Sorbet z palonych orzechów albo migdałów ............ 109
Miodki owocowe ............. 110
Miodek z gruszek............ 110
Miodek z gruszek i jabłek ... 110
Miodek ze śliwek ........... 111
Miodek z moreli ............. 111
Miodek z gruszek, jabłek i śliwek 111
Sterylizowanie kompotów, soków
i marmolad ............... 111
Wskazówki ogólne........... 111
Kompoty ...................... 117
Kompot z agrestu zielonego .. 117 Kompot z agrestu dojrzałego . 117
Kompot z ananasu ........... 118
Kompot z berberysu ......... 118
Kompot z brzoskwiń ......... 118
Kompot z borówek czyli czarnych jagód................ 118
Kompot z czereśni ........... 119
Kompot z głogu ............ 119
Kompoty z gruszek .......... 119
str. Kompot z jabłek............. 120
Kompot z jabłuszek rajskich .. 120
Kompot z malin............. 121
Kompot z moreli ............ 121
Kompot z porzeczek ........ 122
Kompot mieszany z jagód .... 122
Kompot z renklod ........... 123
Kompot z rabarbaru (rzewienia) 123
Kompoty ze śliwek .......... 123
Kompot z truskawek ......... 125
Kompoi z winogron ......... 126
Kompot z wisien ............ 126
Soki sterylizowane ... 126 Sterylizowanie w zwykłych słoikach ...... 126
Sterylizowanie owoców we flaszkach ... 127 Zalewanie smołę browarnianą
czyli pakiem .............. 128
Konserwy w puszkach .......... 128
Kompoty, miazgi i soki bez cukru 129
Wskazówki ogólne........... 129
Kompoty bez cukru .. 130 Owoce we własnym
soku .................... 130
Śliwki ...................... 130
Zielony agrest............... 130
Czereśnie i wiśnie ........... 130
Borówki czyli czarne jagody .. 131
Rabarbar (rzewień)........... 131
Miazgi bez cukru ...... 131
Wskazówki ogólne........... 131
Agrest ...................... 131
Arbuz ...................... 131
Brzoskwinie i morele ........ 132
Czereśnie i wiśnie .......... 132
Gruszki, jabłka i pigwy ...... 132
Maliny i ożyny oraz czarne jagody ..................... 132
Porzeczki ................... 132
Rabarbar (rzewień) .......... 132
Śliwki ...................... 133
Str.
Konserwowanie miazg bez cukru ugotowanych, bez sterylizowania .................... 133
Wskazówki ogólne........... 133
Soki bez cukru, gotowane niesferylizo-
w a n e .................... 144
Soki bez cukru, surowe 136
Agrestowy .................. 136
Berberysowy ................ 136
Jabłeczny ................... 136
Malinowy ................... 137
Żurawinowy ................. 137
Owoce w occie i cukrze........ 137
Agrest ...................... 137
Borówki czyli czarne jagody .. 138
Czerechy ................... 138
Dynia albo arbuz ............ 138
Głóg ....................... 139
Gruszki ..................... 139
Jabłka ...................... 140
Jabłuszka rajskie ............. 140
Maliny ..................... 140
Melon z imbirem ............ 140
Orzechy włoskie ............ 141
Skórki pomarańczowe ........ 141
Renklody ................... 141
Śliwki nieobierane i obierane . 142
Winogrona .................. 142
Wiśnie inaczej ............... 143
Owoce mieszane w occie z cukrem ..................... 143
Owoce w spirytusie, araku, rumie, winie i koniaku ........ 144
Brzoskwinie i morele w koniaku, rumie albo araku ...... 145
Czereśnie w koniaku albo
wódce .................... 145
Gruszki ..................... 146
Pigwy ...................... 146
Renklody ................... 146
str. Śliwki węgierki w czerwonym
winie ..................... 147
Śliwki w araku bez cukru .... 147 Śliwki węgierki ze spirytusem
i salicylem ................ 148
Winogrona w winie i araku .. 148
Wiśnie ..................... 148
Mieszane owoce w koniaku
albo rumie ................ 149
Suszenie owoców ............. 150
Wskazówki ogólne ........... 150
Agrest ...................... 154
Borówki czyli czarne jagody .. 154
Brzoskwinie i morele ........ 154
Czereśnie i wiśnie............ 154
Głóg....................... 155
Gruszki na sposób włoski i nieobierane................. . 155
Jabłka na sposób włoski i inny 156
Jabłka nieobrane ............ 156
Jabłka pokrajane w talarki na
sposób amerykański........ 156
Maliny...................... 157
Pomarańczowe i cytrynowe
skórki .................... 157
Poziomki .................... 157
Śliwki mirabele i węgierki .. 158
Wykwintne węgierki suszone .. 158
Śliwki suszone bez pestek .... 158
Prunelki .................... 159
Prunelki nadziewane ......... 159
Śliwki suszone na rożenkach .. 159 Śliwki z kminkiem albo anyżkiem ...................... 159
Winogrona .................. 159
Przechowywanie świeżych owoców ........................ 160
Wskazówki ogólne ........... 160
Przechowywanie świeżego
agrestu, borówek i czereśni . 162
Śliwki węgierki świeże w zimie 162
Cytryny i pomarańcze ........ 163
WIELKOŚĆ 20x15CM,MIĘKKA OKŁADKA,LICZY 168 STRON,34 RYSUNKI.
STAN
:OKŁADKA DB-,LEKKIE ZAPLAMIENIE DLN.WEWN.ROGÓW,ZAPLAMIENIE GRN.ZEWN.ROGÓW OD 90 STRONY DO KOŃCA,STRONY SĄ POŻÓŁKŁE,POZA TYM STAN W ŚRODKU DB .
KOSZT WYSYŁKI WYNOSI 10 ZŁ - PŁATNE PRZELEWEM / KOSZT ZRYCZAŁTOWANY NA TERENIE POLSKI,BEZ WZGLĘDU NA WAGĘ,ROZMIAR I ILOŚĆ KSIĄŻEK - PRZESYŁKA POLECONA EKONOMICZNA + KOPERTA BĄBELKOWA.W PRZYPADKU PRZESYŁKI POLECONEJ PRIORYTETOWEJ PROSZĘ O DOPŁATĘ W WYSOKOŚCI 3ZŁ.KOSZT PRZESYŁKI ZAGRANICZNEJ ZGODNY Z CENNIKIEM POCZTY POLSKIEJ / .
WYDAWNICTWO KSIĘGARNI WYDAWNICZEJ F.PIECZĄTKOWSKI I SKA KRAKÓW-WARSZAWA 1948.
INFORMACJE DOTYCZĄCE REALIZACJI AUKCJI,NR KONTA BANKOWEGO ITP.ZNAJDUJĄ SIĘ NA STRONIE "O MNIE" ORAZ DOŁĄCZONE SĄ DO POWIADOMIENIA O WYGRANIU AUKCJI.
PRZED ZŁOŻENIEM OFERTY KUPNA PROSZĘ ZAPOZNAĆ SIĘ Z WARUNKAMI SPRZEDAŻY PRZEDSTAWIONYMI NA STRONIE "O MNIE"
NIE ODWOŁUJĘ OFERT KUPNA!!!
ZOBACZ INNE MOJE AUKCJE
ZOBACZ STRONĘ O MNIE