Sok naturalny z fig 1L
Sok 100 % naturalny nie rozlewany z koncentratu.
Wyprodukowany bez użycia konserwantów, barwników, emulgatorów i innych sztucznych dodatków
Figi charakteryzują się dużą wartością energetyczną, gdyż zawierają 50 - 75% cukrów. Owoce przetwarza się na konfitury, dżemy i konserwy oraz sok. Są podstawą produkowanego na południu Europy wina figowego. Suszone i podprażone figi stosuje się jako namiastkę kawy, która dzięki substancjom zawartym w bielmie ma lekko orzechowy posmak.
W krajach południowych zaleca się figi przy schorzeniach sercowo-naczyniowych i niedokrwistości. Konfitury i odwary z "owoców" medycyna ludowa zaleca na nieżyty żołądka i zaparcia. W Gruzji odwar z liści stosowany jest przy kaszlu i przeziębieniach, a sok mleczny do leczenia ran.
Owoce figowca można spożywać na surowo, suszone, w kompocie czy też dodane do wyrobów piekarniczych. Po upieczeniu stanowią dobrą przekąskę do kawy. Figi gotowane w mleku uśmierzają ból gardła i kaszel. Z owoców można również przyrządzać nalewkę, która łagodzi duszności przy astmie.
Jej ojczyzna to Azja Mniejsza i rejon Morza Śródziemnego. W Starym Testamencie jest
zapis o wyleczeniu śmiertelnie chorego króla Ezechiasza dzięki plackowi z fig.
Sok z fig odtruwa i odkwasza organizm. Zawarty w nim cynk wspomaga funkcjonowanie
układu hormonalnego, a błonnik leczy zaparcia. Figa ma działanie przeciwbakteryjne,
wykrztuśne, wspomaga leczenie wrzodów żołądka. Polecana jest przy niedokrwistości.
Wartość energetyczna (100 g) 47 kcal
Wartość spożywcza 100 g:
Węglowodany 10,2 g
Białka 0,3g
Kwasy organiczne 0,6g
Wtaminy:
B1 0,01 mg
C 1,7 mg
Substancje mineralne:
K 0,23mg
Ca 57,9 mg
Mg 8,2 mg
Fe 0,3mg