Jak przygotować popcorn w domu?


Na dno garnka wlewamy olej, następnie do garnka wsypujemy ziarna kukurydzy, solimy według uznania i przykrywamy pokrywką. Garnek podgrzewamy, w chwili (po ok. 5 min.), gdy olej będzie podgrzany usłyszymy charakterystyczny hałas będący efektem otwierania się ziaren popcornu. Należy odczekać, aż stanie się on słabszy, wtedy zdejmujemy garnek z ognia i przesypujemy gotowy popcorn do miski.

Jak przygotować popcorn w domu w kuchence mikrofalowej?


Kukurydze popcorn można przyżądzać także w kuchence mikrofalowej. Wystarczy wsypać ziarenka do naczynia, które nie pęknie pod wpływem wysokiej temperatury, a następnie dodać do nich masło oraz lekko przyprawić solą. Całość należy przykryć i włączyć urządzenie. W tym przypadku także po jakimś czasie da się usłyszeć charakterystyczne strzelanie kukurydzy. Należy odczekać, aż hałas stanie się słabszy, co oznacza, że kukurydza jest gotowa.