Kudzu 90 szt. Laboratoria Natury
Kudzu - Suplement diety
Wstęp
Opis
Dawkowanie
Skład i opakowanie
Wskazania:
dla osób nadużywających alkoholu zdecydowanych na rzucenie nałogu
dla osób chcących złagodzić potrzebę sięgania po alkohol
Preparat przeznaczony do uzupełnienia normalnej diety, w szczególności:
Walczących z nałogami
Pragnących wspomóc oczyszczanie organizmu ze złogów i toksyn
Kudzu (pueraria lobata) to pnącze rosnące głównie w krajach azjatyckich. Rośnie bardzo szybko – dzienny przyrost to ok. 30 cm. Charakteryzuje się dużymi liśćmi i mocno pachnącymi, pięknymi kwiatami. Kudzu zaleca się osobom uzależnionym, gdyż zaobserwowano, że systematyczne zażywanie kudzu zmniejsza potrzebę sięgania po alkohol, pomagając tym samym przezwyciężyć własną słabość. Wykorzystywano również jej silne właściwości odtruwające. Wszystkie zastosowania kudzu były przekazywane z pokolenia na pokolenie. W latach 80-tych XX wieku tą egzotyczną rośliną zainteresowali się amerykańscy naukowcy. Zaczęła się nowa era odkrywania właściwości kudzu.
Pozyskiwanie
Suplement diety Kudzu Laboratoria Natury zawiera wysuszony i sproszkowany korzeń kudzu wzbogacony o odpowiednią dawkę najwyższej jakości ekstraktu z korzenia kudzu. Ekstrakt ten pozyskiwany jest całkowicie naturalnymi metodami z korzeni dziko rosnącej rośliny kudzu. Dzięki tej niezwykle prostej, pozbawionej chemii metodzie zachowana jest w surowcu odpowiednia ilość wartościowych izoflawonów, a przede wszystkim daidzyny i daidzeiny.
Kudzu w świetle badań naukowych
Pierwsze badania nad właściwościami korzenia kudzu zapoczątkowano na Uniwersytecie Północnej Karoliny w roku 1989. Dzięki badaniom naukowym pracowników tego uniwersytetu dowiadujemy się, że głównym kierunkiem działania kudzu w organizmie osoby sięgającej po alkohol, jest układ nerwowy. Dzięki substancjom aktywnym zawartym w kudzy (głównie izoflawony) serotonina i dopamina dłużej pozostają w układzie krążenia i wywołują naturalną stymulację systemu nagrody, co pomaga stopniowo osłabić psychiczną potrzebę picia.
Początek lat 90-tych. Uniwersytet Harwardzki (Boston). Badania potwierdzają – kudzu pomaga zredukować spożycie alkoholu, bierze udział w procesie hamowania rozkładu etanolu na szkodliwy aldehyd octowy (substancja wywołująca objawy zatrucia alkoholowego).
Badania te potwierdzili uczeni z Uniwersytetu Karolińskiego w Szwecji i Uniwersytecie w Północnej Karolinie.
Alternative Medicine Review z sierpnia 2000 roku. podało informację, że dr Scott Lukas z Filadelfii przeprowadził badania 70 osób,sięgających po napoje alkoholowe. Podawał im korzeń kudzu. Okazało się, że w ciągu 1-2 tygodni od rozpoczęcia kuracji wszyscy oni poczuli, że zmniejszył się ich pociąg do alkoholu. Przy tym nie odczuwali żadnych efektów ubocznych stosowania preparatu. Warto dodać, że badania dr Lukasa wspierane były przez Amerykański Narodowy Instytut ds. Alkoholizmu.