Kuchnia zdrowia i młodości. Żyj radośniej dzięki pożywieniu autor: Bożena Żak-Cyran wydawca: Galaktyka rok wydania: 2009 numer wydania: 2 ilość stron: 80 isbn: 978[zasłonięte][zasłonięte]57910 format: 140x200 mm oprawa: miękka cena katalogowa: 10,00 zł nasza cena: 8,50 zł
Witaj, drogi Czytelniku! Napisałam tę książkę, aby zachęcić Cię do pełnowartościowego odżywiania się, opartego na naturalnych produktach. Mam na myśli dietę, dzięki której możesz w prosty i bardzo naturalny sposób zapobiegać chorobom, ale też przywracać równowagę w wypadku niedomagań organizmu. Ja zawdzięczam jej zdrowie, które odzyskałam po chorobie nowotworowej. Moja propozycja nie jest jedną z "cudownych" diet do stosowania okresowo, ale sposobem odżywiania na całe życie. Stosowanie się do zaleceń zawartych w tej niewielkiej książce to przepis na poprawę zdrowia i samopoczucia".- Bożena Żak-Cyran Spis treści: Witaj, Drogi Czytelniku! Po pierwsze: stan zdrowia a świadomość człowieka Po drugie: energia pożywienia i jej wpływ na zdrowie Po trzecie: żywność pełnowartościowa - stara wiedza odkryta na nowo Po czwarte: co należy jeść, aby być zdrowym? Po piąte: „Zdrowy talerz", czyli jak komponować posiłki w kuchni roślinnej Po szóste: dlaczego warto zjadać ciepłe śniadanie Potrawy śniadaniowe Krem z kaszy jaglanej l Krem z kaszy jaglanej II Krem z pęczaku lub brązowego ryżu Kasza jaglana gotowana z warzywami Niedzielne śniadanie zbożowe Kleik z kaszy jaglanej i brązowego ryżu Po siódme: techniki przyrządzania posiłków Po ósme: rady pozwalające skrócić czas przyrządzania posiłków Po dziewiąte: podstawowy sprzęt kuchenny Po dziesiąte: moje, sprawdzone recepty na życie w zdrowiu Pojednaste: skorzystaj z tych przepisów I Pasty i pasztety Pasta z ciecierzycy Pasta jabłko wo-cebulowa Pastaorzechowo-migdałowa Pasta pieczarkowa Pasta ze słonecznika lub orzechów słodkich Słodka pasta sezamowa Pasztet selerowy II Zupy Pożywna zupa z amarantusem Zupa gryczana Barszcz ukraiński Kremowa zupa ziemniaczana z dyni Zupa porowa Lekka zupa z marchwii Zupa grochowa III Gotowanie kasz Ryż brązowy — przepis podstawowy Kasza jaglana —przepis podstawowy Kasza gryczana — przepis podstawowy Pęczak jęczmienny —przepis podstawowy Pszenica (lub orkisz) - przepis podstawowy Kasza kukurydziana — przepis podstawowy IV Warzywa Warzywa saute Warzywa duszone sposobem nishime Blanszowane warzywa lub liście Sałatka jarzynowa Warzywa gotowane na parze V Sosy Majonez domowy Sos beszamelowy Sos cebulowy Sos grochowy Soswinegret Szybki sos pomidorowo- dyniowy VI Kotlety Kotlety z płatków owsianych i warzyw Kotlety z cieciorki Kotlety ze słonecznika Kotlet z ryżu i soczewicy VII Potrawy fermentowane Napój owsiany fermentowany Prasowanka z białej kapusty Pikle w zalewie VIII Potrawy jednogarnko we Kapusta nadziewana Ryż z brokułami Fasola czerwona z cebulą i pieczarkami Zapiekanka z makaronu Pizza z tofu IX Desery Kulki figowe Deser zimowy Krajanka zdrowia z amarantusa Jabłka w cieście Galaretka pomarańczowa z agar -agarem Torcik z kaszy jaglanej IX Napoje Mleko sezamowe Mleko orzechowe Gorący napój z karobu Kawa zbożowa gotowana z korzeniami (rozgrzewająca) Herbata bancha z melisą, dziką różą i imbirem X Przepisy dodatkowe Gomasio Masło sklarowane(ghi) Bulion warzywny Prażone pestki dyni lub ziarno słonecznika Wacame gomasio Podstawowe produkty zdrowej kuchni Bibliografia |