KUCHNIA Z BUKIETEM PRZYPRAW
Philippe Delacourcelle
Prawdziwa sztuka kulinarna jest jak poezja i muzyka, a przyprawy w niej to coś więcej niż ornament. Przeistaczają one potrawy uwypuklając smaki, wysubtelniając aromaty. Philippe Delacourcelle, poeta połączeń aromatycznych przedstawia oryginalną, jedyną w swoim rodzaju subtelną sztukę kulinarną, będącą dziełem umiaru i wrażliwości. Zastosowanie przypraw, indywidualnie lub w zestawach, nosi znamię jego głębokiej wiedzy i umiejętności. Propozycje autora są przemyślane, zainspirowane nowymi pomysłami. Jego kuchnia jest pomysłowa, subtelna, lekka i nastrojowa.
Rozmiłowany w swoim zawodzie szef kuchni, uzbrojony w kulinarną filozofię zebraną w licznych podróżach na Daleki Wschód, w swojej książce interpretuje od nowa klasyczne dania bogatej francuskiej tradycji gastronomicznej w prostych, ale godnych największych smakoszy przepisach. I tak aromat świeżej trawy cytrynowej miesza się przepysznie z zapachem gotowanej ryby, woń gałki muszkatołowej osadza delikatnie na risotcie z kasztanami i podgrzybkami, anyż gwiazdkowaty przekazuje swoją zmysłowość potrawce z jagnięcia, a czekoladowe akcenty knedelków harmonijnie komponują się z kwiatowymi tonami jaśminowej herbaty.
Philippe Delacourcelle, szef restauracji Le Clos Morillons w Paryżu w latach 1964 - 2001, czerpał swą inspirację ze sztuki kulinarnej dalekiej Azji, gdzie przebywał przez wiele lat. Ponadto pracował on z takimi mistrzami gastronomii jak Bernard Loiseau, a także w firmie Fauchon.
WYDAWCA:
TWÓJ STYL
KSIĄŻKA UŻYWANA, LEKKO POZAGINANE ROGI OKŁADKI,
OPRAWA MIĘKKA BROSZUROWA,
LEKKO POZAGINANA OKŁADKA, STAN BDB -