KUCHNIA ROSYJSKA
Hygina Seheń
Wydawnictwo: Watra, 1979
Oprawa: miękka
Stron: 284
Stan: bardzo dobry (-)
Od Autorki „Kuchnia rosyjska" jest pomyślana jako książka kucharska o charakterze poradnika, przeznaczona do praktycznego użytku gospodyń polskich. Zawiera ona przepisy na dawne i współczesne potrawy kuchni rosyjskiej (Rosji Centralnej) przydatne do zastosowania w warunkach polskich; wybór potraw zosta! dostosowany do produktów dostępnych na naszym rynku. Większość potraw już od lat znana jest w naszej gastronomii; wiele z nich różni się od powszechnie znanych i stosowanych u nas tylko w szczegółach wykonania i podprawiania oraz w sposobie podania.
Na początku rozdziałów podano minimum wiadomości ogólnych, dotyczących naukowo uzasadnionej współczesnej techniki sporządzania ujętych w tym rozdziale potraw.
SPIS TREŚCI: Wiadomości wstępne Charakterystyka kuchni rosyjskiej
Przyprawy stosowane w kuchni rosyjskiej
Uwagi o sposobach korzystania z przepisów
Zakąski Wskazówki wstępne.
Masła i pasty do kanapek
Kanapki.
Sałatki
Zakąski w galarecie.
Zakąski zimne.
Zakąski z konserw rybnych.
Zakąski z jaj.
Zakąski gorące
Sosy Sosy zimne
Sosy gorące
Sosy słodkie
Zupy Wiadomości wstępne.
Przygotowanie niektórych składników zup
Zupy z warzyw liściastych
Barszcze
Zupy ogórkowe.
Solanki.
Zupy jarzynowe.
Zupy ziemniaczane
Zupy z kasz i nasion roślin strączkowych
Zupy czyste
Ucha (zupa rybna)
Zupy przecierane (puree i kremy)
Chłodniki
Zupy mleczne.
Zupy owocowe.
Potrawy z ryb Uwagi wstępne.
Ryby gotowane.
Ryby duszone.
Ryby smażone
Ryby pieczone i zapiekane
Potrawy z mięsa, drobiu i dziczyzny Mięsa gotowane
Mięsa duszone
Mięsa pieczone
Mięsa smażone
Potrawy z masy mięsnej mielonej
Drób domowy i ptactwo dzikie
Potrawy z twarogu jaj Potrawy z twarogu
Potrawy z warzyw i grzybów. Uwagi wstępne
Surówki
Zaprawy do surówek
Potrawy gorące z warzyw.
Potrawy z grzybów.
Potrawy z kasz, mąki i nasion strączkowych Uwagi wstępne
Potrawy z kasz
Potrawy z suchych nasion roślin strączkowych
Potrawy mączne
Ciasta Uwagi ogólne
Nadzienia do ciast.
Ciasto drożdżowe
Roladki (watruszki, szanieżki, socznie)
Ciasta listkowane.
Ciasto listkowane drożdżowe
Ciasta biszkoptowe.
Ciasta przaśne
Torty i mazurki
Wypieki różne
Desery Kilka uwag.
Surówki owocowe.
Kompoty
Kisiele
Kremy, musy, galaretki, lody
Desery różne
Napoje Uwagi wstępne
Napoje gorące
Napoje zimne
Kwas chlebowy
Przetwory z owoców, warzyw i grzybów Uwagi ogólne
Przetwory pasteryzowane.
Konfitury.
Dżemy i powidła.
Kwaszonki.
Solonki
Marynaty