Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

KUCHNIA ROSYJSKA Seheń PRZEPISY POTRAWY spis

19-01-2012, 21:56
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 9.90 zł     
Użytkownik Profi-Libris
numer aukcji: 2036408334
Miejscowość Katowice
Wyświetleń: 12   
Koniec: 14-01-2012 08:48:44

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Okładka: miękka
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

kontakt komentarze nasza oferta strona o mnie

6

przedmiot aukcji:

KUCHNIA ROSYJSKA

Hygina Seheń

Wydawnictwo: Watra, 1979
Oprawa: miękka
Stron: 284
Stan: bardzo dobry (-)

Od Autorki

„Kuchnia rosyjska" jest pomyślana jako książka kucharska o charakterze poradnika, przeznaczona do praktycznego użytku gospodyń polskich. Zawiera ona przepisy na dawne i współczesne potrawy kuchni rosyjskiej (Rosji Centralnej) przydatne do zastosowania w warunkach polskich; wybór potraw zosta! dostosowany do produktów dostępnych na naszym rynku. Większość potraw już od lat znana jest w naszej gastronomii; wiele z nich różni się od powszechnie znanych i stosowanych u nas tylko w szczegółach wykonania i podprawiania oraz w sposobie podania.
Na początku rozdziałów podano minimum wiadomości ogólnych, dotyczących naukowo uzasadnionej współczesnej techniki sporządzania ujętych w tym rozdziale potraw.

SPIS TREŚCI:

Wiadomości wstępne
Charakterystyka kuchni rosyjskiej
Przyprawy stosowane w kuchni rosyjskiej
Uwagi o sposobach korzystania z przepisów

Zakąski
Wskazówki wstępne.
Masła i pasty do kanapek
Kanapki.
Sałatki
Zakąski w galarecie.
Zakąski zimne.
Zakąski z konserw rybnych.
Zakąski z jaj.
Zakąski gorące

Sosy
Sosy zimne
Sosy gorące
Sosy słodkie

Zupy
Wiadomości wstępne.
Przygotowanie niektórych składników zup
Zupy z warzyw liściastych
Barszcze
Zupy ogórkowe.
Solanki.
Zupy jarzynowe.
Zupy ziemniaczane
Zupy z kasz i nasion roślin strączkowych
Zupy czyste
Ucha (zupa rybna)
Zupy przecierane (puree i kremy)
Chłodniki
Zupy mleczne.
Zupy owocowe.

Potrawy z ryb
Uwagi wstępne.
Ryby gotowane.
Ryby duszone.
Ryby smażone
Ryby pieczone i zapiekane

Potrawy z mięsa, drobiu i dziczyzny
Mięsa gotowane
Mięsa duszone
Mięsa pieczone
Mięsa smażone
Potrawy z masy mięsnej mielonej
Drób domowy i ptactwo dzikie

Potrawy z twarogu jaj
Potrawy z twarogu

Potrawy z warzyw i grzybów.
Uwagi wstępne
Surówki
Zaprawy do surówek
Potrawy gorące z warzyw.
Potrawy z grzybów.

Potrawy z kasz, mąki i nasion strączkowych
Uwagi wstępne
Potrawy z kasz
Potrawy z suchych nasion roślin strączkowych
Potrawy mączne

Ciasta
Uwagi ogólne
Nadzienia do ciast.
Ciasto drożdżowe
Roladki (watruszki, szanieżki, socznie)
Ciasta listkowane.
Ciasto listkowane drożdżowe
Ciasta biszkoptowe.
Ciasta przaśne
Torty i mazurki
Wypieki różne

Desery
Kilka uwag.
Surówki owocowe.
Kompoty
Kisiele
Kremy, musy, galaretki, lody
Desery różne

Napoje
Uwagi wstępne
Napoje gorące
Napoje zimne
Kwas chlebowy

Przetwory z owoców, warzyw i grzybów
Uwagi ogólne
Przetwory pasteryzowane.
Konfitury.
Dżemy i powidła.
Kwaszonki.
Solonki
Marynaty

strona o mnie | nasza oferta | komentarze | kontakt

Copyright © 2011 Profi-Libris Marcin Badocha
created by krzysztofschmidt