Ważne
Każdy udział w licytacji lub dokonanie zakupu przez Kup teraz jest wiążące.
Prosimy o przemyślane zakupy i o zapoznanie się z regulaminem. Udział w aukcji oznacza bowiem jego pełną akceptację!
Uprzejmie informujemy, że wysyłki są realizowane w momencie zaksięgowania wpłaty na naszym koncie.
Sprawdź nasze komentarze
O nas:
Nie jesteśmy z wykształcenia historykami sztuki, dla nas nie ma znaczenia forma, ale treść dzieła. Przypuszczam, że dlatego do tej pory nikt nie wydał reprintu Albumu Napoleona Ordy, bo mówi się o nim, że jest niepoprawny artystycznie, że nie trzyma perspektywy, kształtów etc. Dla nas ważne jest co innego, to co czujemy, patrząc na tą architekturę. Czujemy piękno tych budowli, niepowtarzalną atmosferę, dumę narodową, patriotyzm, my czujemy te obrazy i forma jest dla nas sprawą drugorzędną.
Wspólnie wyszukujemy pozycji, które budzą nasze zainteresowanie i zachwyt. Obecnie nawiązuję kontakty z kolekcjonerami, bibliofilami, którzy w swych kolekcjach mają same perełki, a ja mam zamiar je wszystkie wydać. Jest tyle do zrobienia?
Dane kontaktowe:
Graf_ika ul. Hoża 7/48 00-528 Warszawa
tel. kom. 660 [zasłonięte] 919
Numer Rachunku bankowego:
83 1060 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0760060 [zasłonięte] 016568
|
"KUCHNIA POLSKO-FRANCUSKA" Antoniego Teslara
|
"Kuchnia polsko-francuska" Antoniego Teslara - reprint oryginału wydanego w Krakowie, nakładem autora w 1910 roku. Autor był kuchmistrzem ś.p. J.E. Namiestnika Andrzeja Hr. Potockiego w Krzeszowicach. Jest to zbiór wykwintnych przepisów wraz z przykładami z przednich rautów i balów z życia wyższych sfer.
|
Opis pozycji:
Wydawca: Graf_ika Data wydania: 2009 Oprawa: twarda, tłoczonaeko-skóra, garby na grzbiecie Format: 15 x 19,5 cm Liczba stron: 324
„Kucharz doskonały” Wojciech Wielądko
|
„Kucharz doskonały” - to zbiór przepisów kulinarnych w formacie A5, 459 stron treści (w tym słownik terminów kuchennych) oraz spis treści. Całość obejmuje ponad 700 przepisów. Poprzedzają je uwagi o produktach dostępnych w danych porach roku i przykładowe jadłospisy. Wielądko poprzedził swoje przepisy rodzajem kulinarnego kalendarza, który zatytułował „Nauka rządzenia się tym, co udzielne mamy z obfitego zysku i płodu natury, dla pożywienia naszego przez cały rok”. Z owej „nauki” dowiadujemy się o dostępności i jakości mięs, ryb, warzyw, owoców i ziół w różnych porach roku. Książka Wielądka składa się z dwóch części. Pierwsza z nich, oprócz tzw. potaziów, czyli zup, zawiera przepisy na różne dania mięsne (z wołowiny, skopowiny tj. baraniny, cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny, drobiu i dziczyzny). W drugiej części znajdują się dwa obszerne rozdziały poświęcone rybom morskim i rzecznym oraz kolejne, poświęcone jarzynom, potrawom z jaj, nabiału, ciastom i ciastkom, dodatkom, sosom, a także deserom, konfiturom, syropom i wódkom*.
|
Spis treści:
(kliknij na zdjęcie aby powiększyć)
|
Opis pozycji:
Wydawca: Graf_ika Data wydania: 2009 Oprawa: twarda, tłoczona eko-skóra, garby na grzbiecie Format: 14,5 x 21 cm Liczba stron: 459
|
|