KUCHNIA POLSKA
Stanisław Berger
Krystyna Janik
Helena Kulzowa-Hawliczkowe
i inni
Wydawnictwo: PWE, 1966
Oprawa: twarda płócienna
Stron: 774
Stan: dobry, ślad po zalaniu na oprawie
SPIS TREŚCI:
Wstęp
ZASADY ŻYWIENIA
Krótkie wiadomości o rozwoju nauki żywienia
Składniki pożywienia i ich rola
Wykorzystanie składników pokarmowych przez organizm człowieka
Zalecane normy żywieniowe i racje pokarmowe
ORGANIZACJA ŻYWIENIA W DOMU
Organizacja pracy w kuchni
Układanie jadłospisów
Organizacja przyjęć
NASZE POTRAWY
Przekąski
Zupy i dodatki do zup
Potrawy z mleka, jaj i sera
Potrawy z mąki i kasz
Potrawy z warzyw
Potrawy z grzybów
Potrawy rybne
Potrawy mięsne
Potrawy półmięsne
Potrawy z drobiu i dziczyzny
Sosy.
Potrawy słodkie i ciasta.
Napoje
PRZETWÓRSTWO DOMOWE
Przetwory owocowe
Przetwory warzywne
Przetwory z grzybów
Konserwowanie mięsa
ŻYWIENIE DZIECI
Ogólne wytyczne żywienia
Wytyczne szczegółowe dotyczące żywienia dzieci w poszczególnych okresach życia
Sposób i pedagogika karmienia
Metody przyrządzania potraw
Mycie i higiena naczyń
Odżywianie kobiety ciężarnej i karmiącej
ŻYWIENIE DIETETYCZNE
Ogólne zasady i cel stosowania żywienia dietetycznego.
Wskazówki żywienia w niektórych częściej spotykanych chorobach leczo nych w domu
Żywienie w ostrych chorobach gorączkowych.
Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego
Żywienie w chorobach jelit
Żywienie w chorobach wątroby i dróg żółciowych
Żywienie w chorobach krążenia krwi
Żywienie w niedokrwistości anemia
Żywienie w chorobach nerek i dróg moczowych
Żywienie w zaburzeniach przemiany materii
Żywienie w chorobach gośćcowych
Żywienie przy gruźlicy płuc
Dieta osób starszych
PRZECHOWALNICTWO DOMOWE
Przyczyny psucia się żywności
Sposoby przechowywania żywności