Opis książki: Kuchnia polska PWE jest obecna w polskich domach i polskich księgarniach na całym świecie od prawie 50 lat. Fenomen jej popularności należy tłumaczyć tym, że nie jest to zwykła książka kucharska, zawiera bowiem nie tylko doskonałe i sprawdzone przepisy na dania współczesne i tradycyjne, proste i wyrafinowane, opracowane na podstawie najnowszej wiedzy o zdrowym odżywianiu przy współudziale pracowników Instytutu Żywności i Żywienia ale także wiadomości na temat zasad:
- racjonalnego żywienia,
- nakrywania do stołu,
- podawania potraw,
- zachowania przy stole,
- żywienia dietetycznego (wraz z przepisami!).
Co ważne, każdy przepis ma podaną jego wartość energetyczną (w kcal). Książka pomoże Państwu odkryć na nowo przysmaki polskiej kuchni, a wspaniałe zdjęcia pobudzą wyobraźnię i apetyt.
Od Wydawcy Prawidłowe żywienie Składniki żywności Składniki odżywcze Składniki balastowe Co i kiedy jeść Kultura stołu Nakrycia stołowe Elementarz nakrywania stołu Podawanie potraw Podawanie napojów Zachowanie przy stole Żywienie dietetyczne Zasady ogólne Dieta nr 1 - Dieta bogatoresztkowa Dieta nr 2 - Dieta łatwo strawna Dieta nr 2a - Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu Dieta nr 2b - Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego Dieta nr 3 - Diety o zmienionej konsystencji Dieta nr 4 - Dieta ubogoenergetyczna Dieta nr 5 - Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych Dieta nr 6 - Dieta bogatobiałkowa Dieta nr 7 - Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów Dieta nr 8 - Dieta niskobiałkowa Przystawki Surówki i sałatki Zupy i dodatki do zup Sosy Jaja, ser, mąka, kasze Warzywa i grzyby Ryby, raki i owoce morza Potrawy z mięsa Drób Potrawy z dzikiego ptactwa i dziczyzny Potrawy z grilla Potrawy z kuchenki mikrofalowej Potrawy wegetariańskie Desery Potrawy świąteczne Ciasta i dodatki do ciast Napoje Alkohole sporządzane w domu Przetwory Przyprawy i zioła Zamiana jednostek objętościowych na gramy Skorowidz
|