Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Kuchnia polska niezbędny podręcznik dla kucharzy

07-02-2014, 16:22
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 83 zł     
Użytkownik stara-szuflada
numer aukcji: 3926632313
Miejscowość jarocin
Wyświetleń: 23   
Koniec: 07-02-2014 16:09:51
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha













Witaj na aukcji Starej Szuflady



Kuchnia polska niezbędny podręcznik dla kucharzy i gospodyń wiejskich i miejskich
Autor:
Wydawca: Volumina
Ilość stron: 345
Książka jest nowa, nieużywana

Jest to reprint wydania z 1901 roku

Kuchnia polska to bardzo ciekawa pozycja wśród naszych kucharskich reprintów. Ciesząca się ogromnym powidzeniem doczekała się kilku wznowień. Książka zawiera szereg wspaniałych i użytecznych przepisów i wskazówek. Znajdziemy tu nie tylko wspaniałe receptury, ale i przaktyczne porady dotyczące wyboru produktów, sposobów rozbierania mięsa, oraz radzenia sobie w przeróznych gospodarskich sytuacjach - malowania na owocach, prania słomkowych kapeluszy, sposobu na mrówki i płozenie tchórzy. Ciekawostką jest także dodatek poświęcony hodowli zwierząt domowych oraz sporządzaniu lekarstw domowej roboty. Wśród kulinarnych przepisów, obok tradycyjnej, polskiej kuchni odnajdziemy receptę na ślimaki, żaby, dziczyznę, przeróżne ryby, wspaniałe słodycze oraz przetwory. Wszystko to, bo "smaczny obiad jest podstawą szczęścia domowego i dobrego humoru męża, a żona podająca mężowi smaczne potrawy ma tę pociehę, że mężowi nigdzie nic tak nie smakuje, jak w domu. Żonkoś, szczególnie w mieście, nie widzi zatem potrzeby wymykania się z domu dla posmakowania czegoś lepszego w restauracyach, siedzi w domu i pilnuje domowego ogniska."

Spis treści:

O rozbieraniu pieczeni 3
O nakryciu stołu 10
Zupy z kaszy i mąki, zupy mięsne, zupy postne, chłodniki 11
Rozmaite dodatki do zup 39
Sosy do wszelkich potraw służące 45
Jarzyny 52
Ryby i raki 65
Rozmaite potrawy z jaj i mąki 84
Leguminy 97
Kremy i galarety 117
Kompoty 120
Konfitury, galarety i soki 126
Konserwy 135
Sałaty 139
Lody, zefiry, blamanże, mleczka i inne potrawy deserowe z meka 145
Ciasta 153
Wołowina 181
Cielęcina 198
Baranina 210
Wieprzowina 214
Drób 221
Zwierzyna 232
Auszpiki i majonezy 239
Różne potrawy mięsne na zimno 246
Pasztety i paszteciki 251
Kiszki, kiełbasy i salcesony 264
O przyrządzaniu surowego mięsa z bydła i drobiu 271
Nabiał 282
Rozmaite napoje 286
Chodowanie i pielęgnowanie zwierząt domowych 291
Różne sekreta w gospodarstwie ogrodowem i domowem 308
Różne lekarstwa 314