Małgorzata Caprari
Kuchnia polska
na każdy dzień roku
Kuchnia polska dzień po dniu
Maj
Wrzesień
WYDAWNICTWO : KDC
OPRAWA : TWARDA
STRON : 128 + 116
STAN : NOWE
Do tradycji polskiej kuchni należy wspaniały placek ze śliwkami – ciasto o zapachu i smaku dzieciństwa. Chyba każdy miał w swojej r odzinie babcię, ciocię lub mamę, której placek śliwkowy zasłynął jako najlepszy na świecie. Przepisów na takie śliwkowe delicje jest bardzo wiele, dlatego i w tym tomie zajmują one ważne miejsce. Śliwki możemy też przetworzyć w słodkie dżemy i konfitury, wytrawne i pasujące do wszystkiego powidła oraz dystyngowane marynaty, które na świątecznym stole mogą konkurować o palmę pierwszeństwa z nie mniej smakowitymi grzybkami. Korzystając ze śliwkowego urodzaju można również przygotować takie specjały, jak szczypiąca w język, a le znakomita śliwowica.
GIANCARLO RUSSO
KUCHNIA WŁOSKA BEZ GRANIC
Wydawnictwo : Prószyński
Oprawa : twarda
Stron : 88
Potrawy kuchni włoskiej zdobywają w Polsce coraz większe grono entuzjastów. Dlatego przygotowaliśmy dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej najbardziej oryginalne receptury rodem prosto ze słonecznej Italii. Ich autor - rodowity Włoch Giancarlo Russo, znany już Polakom z licznych programów telewizyjnych i różnorodnych imprez kulinarnych - tym razem zdradza tajniki swych sukcesów. Wszyscy chętni mogą się nauczyć, w jaki sposób profesjonalnie sporządzić carpaccio z prawdziwków, ragoět bolońskie czy słynne tiramisu.