Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Kuchnia Piekarnia Cukiernia Norkowska 1904/8 chleb

15-06-2015, 23:54
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 85 zł      Aktualna cena: 69 zł     
Użytkownik retrokafeteria
numer aukcji: 5425839443
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 42   
Koniec: 15-06-2015 23:59:42
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Ważne

Każdy udział w licytacji lub dokonanie zakupu przez Kup teraz jest wiążące.

Prosimy o przemyślane zakupy i o zapoznanie się z regulaminem. Udział w aukcji oznacza bowiem jego pełną akceptację!

Uprzejmie informujemy, że wysyłki są realizowane w momencie zaksięgowania wpłaty na naszym koncie.


Sprawdź nasze komentarze



O nas:



Nie jesteśmy z wykształcenia historykami sztuki, dla nas nie ma znaczenia forma, ale treść dzieła. Przypuszczam, że dlatego do tej pory nikt nie wydał reprintu Albumu Napoleona Ordy, bo mówi się o nim, że jest niepoprawny artystycznie, że nie trzyma perspektywy, kształtów etc. Dla nas ważne jest co innego, to co czujemy, patrząc na tą architekturę. Czujemy piękno tych budowli, niepowtarzalną atmosferę, dumę narodową, patriotyzm, my czujemy te obrazy i forma jest dla nas sprawą drugorzędną.

Wspólnie wyszukujemy pozycji, które budzą nasze zainteresowanie i zachwyt. Obecnie nawiązuję kontakty z kolekcjonerami, bibliofilami, którzy w swych kolekcjach mają same perełki, a ja mam zamiar je wszystkie wydać. Jest tyle do zrobienia?


Dane kontaktowe:

Graf_ika
ul. Hoża 7/48
00-528 Warszawa

tel. kom. 660 [zasłonięte] 919

 


Numer Rachunku bankowego:

 

83 1060 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0760060 [zasłonięte] 016568


REPRINT

Dwa tomy w jednym woluminie:
Najnowsza kuchnia

wytworna i gospodarska

zawierająca 1249 przepisów gospodarskich,

z uwzględnieniem kuchni jarskiej cz. 1

oraz

Piekarnia i cukiernia

wytworna i gospodarska
Najnowszej kuchni cz. 2

 

Reprint wydania z 1904 i 1908 roku


Format 148/210 cm


Oprawa twarda; zadrukowana wyklejka


Tom I - 496 str.; liczne tablice

Podział i rozpoznawanie mięsa, dobre rady, sosy, zupy (ciepłe, zimne, postne), dodatki do zup; ciasta do pasztetów i pasztety, ryby i raki, ryby morskie, wołowina, cielęcina, baranina, wieprzowina, drób, dzika zwierzyna, jarzyny potrawy mączne, jaja i omlety, sałaty, kompoty, leguminy gorące i zimne, pierożki, torty i ciasta,, biszkopty, pączki i faworki, kremy, galarety i wszystko czego dusza zapragnie…


Tom II – 160 str.

 
Przygotowanie i pieczenie różnego pieczywa niesłodkiego: chleby, bułki, rogale Ciasta drożdżowe słodkie; ciasta parzone, kruche, francuskie i biszkoptowe, ciasta migdałowe i śmietanowe, torty i mazurki, pierniki, marcepany…



Do Czytelniczek!
Wydając tą książkę miałam na celu, aby nasze młode gospodynie znalazły w niej poradę i pomoc, oraz ażeby stać się ona mogła podręcznikiem dla tych Pań doświadczonych i gospodyń wytrawnych, które rozumieją potrzebę urozmaicenia kuchni domowej. Nie ma bowiem nic gorszego w kuchni jak jednostajność, która często jest powodem wstrętu i przesytu. Mając to na uwadze, do potraw ogólnie znanych dodałam znaczną liczbę przepisów wykwintnych, wskazując nadto przy każdej potrawie sposób jej podawania. Bo jak najpiękniejsza kobieta przez strój nieodpowiedni i niegustowny ujmuje sobie powabu, tak też najsmaczniejsza potrawa traci na wartości, gdy podaje się ją w niestosownym garniturze lub sosie…

M. Norkowska

 

 

 

 

Marta Norkowska - publicystka i pedagog, autorka wielokrotnie wznawianych książek kucharskich. W 1906 roku otworzyła w Warszawie prywatną szkołę gospodarstwa domowego dla dziewcząt (Szkoła Gospodarstwa Kobiecego).

 

 

       
       
       

      


    Opis pozycji: 

Wydawca: Graf_ika
Data wydania: 2014
Oprawa twarda, zadrukowana
Format: 148 x 210 mm
Ilość stron: 675+21

IISBN[zasłonięte]978-83889-88-5