Ważne
Każdy udział w licytacji lub dokonanie zakupu przez Kup teraz jest wiążące.
Prosimy o przemyślane zakupy i o zapoznanie się z regulaminem. Udział w aukcji oznacza bowiem jego pełną akceptację!
Uprzejmie informujemy, że wysyłki są realizowane w momencie zaksięgowania wpłaty na naszym koncie.
Sprawdź nasze komentarze
O nas:
Nie jesteśmy z wykształcenia historykami sztuki, dla nas nie ma znaczenia forma, ale treść dzieła. Przypuszczam, że dlatego do tej pory nikt nie wydał reprintu Albumu Napoleona Ordy, bo mówi się o nim, że jest niepoprawny artystycznie, że nie trzyma perspektywy, kształtów etc. Dla nas ważne jest co innego, to co czujemy, patrząc na tą architekturę. Czujemy piękno tych budowli, niepowtarzalną atmosferę, dumę narodową, patriotyzm, my czujemy te obrazy i forma jest dla nas sprawą drugorzędną.
Wspólnie wyszukujemy pozycji, które budzą nasze zainteresowanie i zachwyt. Obecnie nawiązuję kontakty z kolekcjonerami, bibliofilami, którzy w swych kolekcjach mają same perełki, a ja mam zamiar je wszystkie wydać. Jest tyle do zrobienia?
Dane kontaktowe:
Graf_ika ul. Hoża 7/48 00-528 Warszawa
tel. kom. 660 [zasłonięte] 919
Numer Rachunku bankowego:
83 1060 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0760060 [zasłonięte] 016568
|
REPRINT
Dwa tomy w jednym woluminie: Najnowsza kuchnia
wytworna i gospodarska zawierająca 1249 przepisów gospodarskich, z uwzględnieniem kuchni jarskiej cz. 1 oraz Piekarnia i cukiernia
wytworna i gospodarska Najnowszej kuchni cz. 2
Reprint wydania z 1904 i 1908 roku
Format 148/210 cm
Oprawa twarda; zadrukowana wyklejka
Tom I - 496 str.; liczne tablice
Podział i rozpoznawanie mięsa, dobre rady, sosy, zupy (ciepłe, zimne, postne), dodatki do zup; ciasta do pasztetów i pasztety, ryby i raki, ryby morskie, wołowina, cielęcina, baranina, wieprzowina, drób, dzika zwierzyna, jarzyny potrawy mączne, jaja i omlety, sałaty, kompoty, leguminy gorące i zimne, pierożki, torty i ciasta,, biszkopty, pączki i faworki, kremy, galarety i wszystko czego dusza zapragnie…
Tom II – 160 str.
Przygotowanie i pieczenie różnego pieczywa niesłodkiego: chleby, bułki, rogale Ciasta drożdżowe słodkie; ciasta parzone, kruche, francuskie i biszkoptowe, ciasta migdałowe i śmietanowe, torty i mazurki, pierniki, marcepany…
Do Czytelniczek! Wydając tą książkę miałam na celu, aby nasze młode gospodynie znalazły w niej poradę i pomoc, oraz ażeby stać się ona mogła podręcznikiem dla tych Pań doświadczonych i gospodyń wytrawnych, które rozumieją potrzebę urozmaicenia kuchni domowej. Nie ma bowiem nic gorszego w kuchni jak jednostajność, która często jest powodem wstrętu i przesytu. Mając to na uwadze, do potraw ogólnie znanych dodałam znaczną liczbę przepisów wykwintnych, wskazując nadto przy każdej potrawie sposób jej podawania. Bo jak najpiękniejsza kobieta przez strój nieodpowiedni i niegustowny ujmuje sobie powabu, tak też najsmaczniejsza potrawa traci na wartości, gdy podaje się ją w niestosownym garniturze lub sosie…
M. Norkowska
Marta Norkowska - publicystka i pedagog, autorka wielokrotnie wznawianych książek kucharskich. W 1906 roku otworzyła w Warszawie prywatną szkołę gospodarstwa domowego dla dziewcząt (Szkoła Gospodarstwa Kobiecego).
Wydawca: Graf_ika Data wydania: 2014 Oprawa twarda, zadrukowana Format: 148 x 210 mm Ilość stron: 675+21
IISBN[zasłonięte]978-83889-88-5
|