Kuchnia Osadników O Miłości Wędrówkach I Jedzeniu
Yasmin Alibhai-Brown
Wzruszająca, chwilami zabawna, chwilami nostalgiczna opowieść o losach hinduskiej diaspory w Afryce. Rodzina Yasmin Alibhai-Brown przybyła do Ugandy w poszukiwaniu lepszego życia, skuszona perspektywami rozwijającego się imperium brytyjskiego. Czekała tam na nich jednak pogarda Brytyjczyków i nieufność miejscowych. Miejsce na nowym kontynencie pomagają znaleźć silne więzi rodzinne i tradycja, w tym kulinarna. Jednak wraz z upadkiem kolonializmu i dojściem do władzy Idiego Amina rodzina Yasmin znów musi ruszyć w drogę. Nie zabiera jednak z sobą zdjęć ani innych pamiątek dawnego życia, tylko smaki ulubionych potraw. To właśnie w kuchni - zapiekance pasterskiej z dodatkiem chili czy domowym curry - kondensuje się skomplikowana historia zmierzchu imperium brytyjskiego."Wspaniała książka.""Sunday Times""Przepyszna, wyrazista proza i jeszcze smaczniejsze przepisy; piękna historia pewnej hinduskiej rodziny, opowieść o wspomnieniach i posiłkach, które łączyły kolejne pokolenia; nadaje nowego znaczenia określeniu soul food - pokarm dla duszy."Meera Syal"Smak domu, który jest ruchomym świętem. Wzruszająca, czarująca, pełna tęsknoty."A. A. Gill"Doskonała proza o diasporach; bezpretensjonalna i dziwaczna w swojej wielokulturowej perspektywie, poruszający szeroki zakres tematów... autorka wykazuje się błyskotliwą erudycją.""Irish Times""Niezwykła biografia o podróżach i kuchni, w której jedzenie to emocjonalny papierek lakmusowy dla wspomnień i historii kultury.""Metro""W "Kuchni osadników" znajduje się ponad sto receptur, ale czytelnicy mniej zainteresowani gotowaniem nie powinni odkładać na bok tej wspaniałej książki. Gdyby usunąć przepisy, i tak pozostaną fascynujące wspomnienia... To nie tylko rekord, ale także wciągająca, poruszająca opowieść o zmianie tożsamości, walce o przeżycie i sile matczynej miłości. Prawdziwe wspomnienia i cudowna książka.""Independent""Alibhai-Brown przedstawia pełen życia obraz społeczności, która tkwiła w przeszłości tak długo, aż było za późno na zmianę... chwyta za serce, kiedy opowiada o najbardziej dramatycznym momencie - wydaleniu z Ugandy. [...] Członkowie ugandyjskiej diaspory azjatyckiej prowadzą obecnie mniej uprzywilejowane, a bardziej anonimowe życie... Za to dzięki tej odważnej książce zostali też nieco lepiej opisani niż dotąd.""Guardian""Historia akulturacji opowiedziana przez Alibhai-Brown i sukces jej samej, charakternej komentatorki z niewyparzonym językiem, podejmującej tematy rasy, wielokulturowości i praw człowieka, jest tak samo pełna życia jak jej dziennikarstwo.""The Times""Splata wspomnienia i przemyślenia o życiu emigranta z przepysznymi przepisami.""London Review of Books""Rzadkie połączenie książki kucharskiej z biografią rodziny.""New Humanist"
Dane:- ISBN:[zasłonięte]978-8336-728-7
- liczba stron: 416
- okładka: miękka
- wydawnictwo: Czarne
- seria: Dolce Vita
- wymiary: 205 x 125 mm
- Data wydania: 2[zasłonięte]014-04