Zapraszam do lektury dosyć nietypowej książki kucharskiej. W trakcie wieloletnich poszukiwań naszych dawnych smaków wpadło mi w ręce siedem perełek kuchni lwowskiej. Są to zeszyciki z zapisanymi przepisami. Pierwszy, skrzętnie notowany przez rodzinę państwa Leńków z Lwowa, pochodzi z roku 1914. Kolejne, datowane na lata 1918, 1919, 1934, 1938 i dwa bez dat, są doskonałymi przewodnikami po ówczesnych specjałach kulinarnych Lwowa. Najprawdopodobniej autorka owych notatek nie jest twórcą zamieszczonych w tej książce przepisów. Przekazane są tam kulinarne dzieje rodziny i zbiór ten należy traktować bardziej jako pewien sposób przekazu dobrych obyczajów gastronomicznych. Andrzej Fiedoruk
Autor: | Andrzej Fiedoruk | Rok wydania: | 2010 | Ilość stron: | 352 | Format: | 16x24 cm | Oprawa: | oprawa twarda | ISBN: | [zasłonięte]978-8306-202-1 | Numer katalogowy: | 978[zasłonięte][zasłonięte]50620 | PKWIU: | 58.11.1 |
Informacje dodatkoweWszystkie książki dostępne od ręki. Możliwość odbioru w Bytomiu oraz w naszej księgarni stacjonarnej w Zabrzu Koszt wysyłki zawsze jednakowy bez względu na ilość zakupionych książek. |