Barbara Jakimowicz-Klein
KUCHNIA KRESOWA Z PRZYPRAWAMI LECZĄCYMI
Kołduny, rosolnik, szpekuchy, bliny, miód żmudzki...
Przewodnik po kulinarnym świecie dawnych polskich Kresów. Dzięki zawartym w nim recepturom zarówno na wykwintne, jak i proste, na tanie i na drogie, na jarskie i mięsne potrawy mieszkańców Wilna czy Lwowa można powrócić w kraj lat dziecinnych, można też odkryć nieznane dotąd przyjemności podniebienia. A wszystko to „pod czujnym okiem” (zaproponowanych na marginesach) zdrowotnych ziół przyprawowych Diety Funkcjonalnej Lecha Tkaczyka, dzięki którym każde danie nie tylko nabiera niesamowitego smaku i oryginalnego aromatu, ale także przyczynia się do utrzymania na długie lata zgrabnej sylwetki, dobrego humoru, sił witalnych, pięknych włosów itp.
I. Wonny dymek rosołu, czyli jak nasi przodkowie na Kresach jadali
II. Pieprzno i szafranno, czyli przyprawy w kuchni kresowej
III. Zioła przyprawowe w kuchni kresowej a Dieta Funkcjonalna Lecha Tkaczyka
Zioła przyprawowe a Dieta Funkcjonalna Lecha Tkaczyka
Podstawowe założenia Diety funkcjonalnej Lecha Tkaczyka
IV. Smak utęskniony, czyli specjały kuchni kresowej
Zupy
Potrawy z mięsa
Potrawy z drobiu i dziczyzny
Potrawy z ryb
Potrawy mączne
Potrawy z kasz i ryżu
Potrawy z warzyw
Potrawy z ziemniaków
Potrawy z jajek, sera i mleka
Potrawy z grzybów
Sosy
Ciasta
Desery
Napoje
Wydawnictwo: Astrum
Rok wydania: 2003, wydanie I
Stron: 158
Okładka: miękka
Stan ogólny: BDB, zdjęcie powyżej
Dodatkowe uwagi: książka nowa