Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Kuchnia królów Polski na zamku w Malborku

09-05-2014, 17:02
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 39 zł     
Użytkownik sredniowieczna
numer aukcji: 4138939473
Miejscowość Wodzisław Śląski
Wyświetleń: 7   
Koniec: 09-05-2014 17:03:34

Dodatkowe informacje:
Tematyka: Pozostałe
Stan: Nowy
Okładka: twarda
Rok wydania (xxxx): 2010
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Bogdan Gałązka – Kuchnia królów Polski na zamku w Malborku
Wydawnictwo: MULTICO

Seria : nd

Rok wydania : 2010

Wydanie : bd

Nakład : bd

ISBN :[zasłonięte]978-8373-934-8

Stron : 120

Format : 255x250 mm

Oprawa : twarda



Opis:

Poznaj wykwintną, różnorodną i aromatyczną kuchnię polskich królów. Polscy monarchowie rezydowali w malborskiej warowni od XV wieku. Ich kuchnia – bogata, aromatyczna, pełna kolorów – łączyła w sobie tradycje wielu narodów. Nie tylko wchodzących w skład Rzeczpospolitej Obojga Narodów, ale także tworzących kulinarne trendy w Europie. Wszystko to sprawiało, że na stołach królów Polski jadano niezwykle wykwintnie, różnorodnie i co najważniejsze – bardzo smacznie.

 

W książce „Kuchnia królów Polski…” Bogdan Gałązka prezentuje współczesne przepisy inspirowane dawnymi recepturami. Pokazują one charakter niegdysiejszego menu, a jednocześnie wykorzystują współcześnie dostępne składniki do odtworzenia tamtych smaków i klimatów.

50 łatwych do przygotowania przepisów na zupy, ryby, owoce morza, mięsa i desery pobudzi Twoją wyobraźnię i dostarczy pomysłów na rodzinne posiłki. Wspaniałe ilustracje pokazują, jak efektownie serwować potrawy.

 




Spis treści:

Od autora

Zupy

Zupa z raków

Barszcz po królewsku z kozim serem

Chłodnik kuchmistrza zamkowego

Krupnik z kaszy jaglanej

Rosół królewski Zygmunta III Wazy

Kapuśniak z białej kapusty z czarną rzepą

Zupa z karpia po królewsku

Ulubione flaki króla Jagiełły

Chłodnik zamkowy z kurek

Zupa fasolowa

Ryby i skorupiaki

Łosoś bałtycki w sosie porowo-kaparowym z figami

Pstrąg smażony z sosami chrzanowym i cytrynowym

Halibut po malborsku w grillowanych pomidorach

Troć po królewsku

Dorsz z duszonymi jabłkami w miodzie i majeranku

Karp lukrowany po królewsku

Sandacz po polsku z purée ziemniaczano-chrzanowym

Królewska sola w szampanie z purée z bobu

Ślimaki z kurkami

Raki w maśle


Mięsa, pasztety i galarety

Kaczka z marchwiowymi kluskami

Udziec cielęcy w kiszonej kapuście z jabłkami

Zawijane zrazy cielęce z fasolą

Kaczka św. Pawła

Królik faszerowany boczkiem i grzybami z soczewicą

Bigos myśliwski

Szynka pieczona w cieście chlebowym

Miodowa gęś nadziewana kaszą w sosie makowo-jagodowym

Pieczone kuropatwy z borówkami

Przepiórki w płatkach róż

Golonka w piwie

Kartacze litewskie (25 szt.)

Babka ziemniaczana – kartoflak

Pierogi z kaszą gryczaną

Polędwiczki wieprzowe z wędzonym serem

Sztuka mięsa z chrzanem

Żeberka po myśliwsku

Salceson królewski

Pasztet z wątróbek drobiowych z żurawiną

Galaretka z nóżek


Desery

Królewska babka drożdżowa z rodzynkami

Róże karnawałowe

Piernik z orzechami

Babka piaskowa z lodami pistacjowymi

Tort bezowy z owocami leśnymi

Keks pełen kolorów

Galaretka z żurawiny

Tarta cytrynowa

Anyżowe ciasteczka polane złotem

Królewskie bezy z kremem czekoladowym



Stan książki bardzo dobry, nowa, okładka zgodna ze zdjęciem. Zobacz inne moje aukcje. Dane do przelewu otrzymasz w liście od Allegro informującym Cię o wygraniu aukcji (na samym dole).