Bogdan Gałązka – Kuchnia królów Polski na zamku w MalborkuWydawnictwo: MULTICO
Seria : nd
Rok wydania : 2010
Wydanie : bd
Nakład : bd
ISBN :[zasłonięte]978-8373-934-8
Stron : 120
Format : 255x250 mm
Oprawa : twardaOpis:
Poznaj wykwintną, różnorodną i aromatyczną kuchnię polskich królów. Polscy monarchowie rezydowali w malborskiej warowni od XV wieku. Ich kuchnia – bogata, aromatyczna, pełna kolorów – łączyła w sobie tradycje wielu narodów. Nie tylko wchodzących w skład Rzeczpospolitej Obojga Narodów, ale także tworzących kulinarne trendy w Europie. Wszystko to sprawiało, że na stołach królów Polski jadano niezwykle wykwintnie, różnorodnie i co najważniejsze – bardzo smacznie.
W książce „Kuchnia królów Polski…” Bogdan Gałązka prezentuje współczesne przepisy inspirowane dawnymi recepturami. Pokazują one charakter niegdysiejszego menu, a jednocześnie wykorzystują współcześnie dostępne składniki do odtworzenia tamtych smaków i klimatów.
50 łatwych do przygotowania przepisów na zupy, ryby, owoce morza, mięsa i desery pobudzi Twoją wyobraźnię i dostarczy pomysłów na rodzinne posiłki. Wspaniałe ilustracje pokazują, jak efektownie serwować potrawy.
Spis treści:Od autoraZupyZupa z raków
Barszcz po królewsku z kozim serem
Chłodnik kuchmistrza zamkowego
Krupnik z kaszy jaglanej
Rosół królewski Zygmunta III Wazy
Kapuśniak z białej kapusty z czarną rzepą
Zupa z karpia po królewsku
Ulubione flaki króla Jagiełły
Chłodnik zamkowy z kurek
Zupa fasolowa
Ryby i skorupiaki
Łosoś bałtycki w sosie porowo-kaparowym z figami
Pstrąg smażony z sosami chrzanowym i cytrynowym
Halibut po malborsku w grillowanych pomidorach
Troć po królewsku
Dorsz z duszonymi jabłkami w miodzie i majeranku
Karp lukrowany po królewsku
Sandacz po polsku z purée ziemniaczano-chrzanowym
Królewska sola w szampanie z purée z bobu
Ślimaki z kurkami
Raki w maśleMięsa, pasztety i galaretyKaczka z marchwiowymi kluskami
Udziec cielęcy w kiszonej kapuście z jabłkami
Zawijane zrazy cielęce z fasolą
Kaczka św. Pawła
Królik faszerowany boczkiem i grzybami z soczewicą
Bigos myśliwski
Szynka pieczona w cieście chlebowym
Miodowa gęś nadziewana kaszą w sosie makowo-jagodowym
Pieczone kuropatwy z borówkami
Przepiórki w płatkach róż
Golonka w piwie
Kartacze litewskie (25 szt.)
Babka ziemniaczana – kartoflak
Pierogi z kaszą gryczaną
Polędwiczki wieprzowe z wędzonym serem
Sztuka mięsa z chrzanem
Żeberka po myśliwsku
Salceson królewski
Pasztet z wątróbek drobiowych z żurawiną
Galaretka z nóżekDeseryKrólewska babka drożdżowa z rodzynkami
Róże karnawałowe
Piernik z orzechami
Babka piaskowa z lodami pistacjowymi
Tort bezowy z owocami leśnymi
Keks pełen kolorów
Galaretka z żurawiny
Tarta cytrynowa
Anyżowe ciasteczka polane złotem
Królewskie bezy z kremem czekoladowym
Stan książki bardzo dobry, nowa, okładka zgodna ze zdjęciem. Zobacz inne moje aukcje. Dane do przelewu otrzymasz w liście od Allegro informującym Cię o wygraniu aukcji (na samym dole).