Kuchnia góralska
Autor: Barbara Jakimowicz-Klein Wydawca: Astrum ISBN:[zasłonięte]978-8377-417-0 Rok wydania: 2003 Ilość stron: 120 Oprawa: miękka Format: 14,5 x 20,5 Wydanie: 2
Wysyłka w ciągu 24 godzin
Seria: Zdrowie. Zdrowe diety EAN: 978[zasłonięte][zasłonięte]27741
Bez wątpienia każdy z nas przynajmniej raz w życiu zanucił słynne "Góralu, czy ci nie żal". Zapewne niejeden z tęsknotą wspomina ostatnie wakacje spędzone pod Giewontem, a wielu na myśl o fizołach, oscypkach smażonych z żurawinami czy nader popularnej ostatnio kwaśnicy z rozmarzeniem przełyka ślinę.
I po co tak się "męczyć", skoro można postarać się o odrobinę góralszczyzny na co dzień we własnym domu? Wystarczy nieco chęci oraz niewielka książeczka ze znanej już i cenionej serii "Zdrowie - jedz zdrowo, żyj dłużej", tym razem poświęcona właśnie kuchni mieszkańców Podhala.
Barbara Jakimowicz-Klein zawarła w niej moc wyśmienitych przepisów zarówno na codzienne, tradycyjne potrawy górali, jak i dania "pańskie" - bardziej współczesne, urozmaicone "miejskimi nowinkami". Okrasiła to - jak na dobrą gaździnę przystało - nader ciekawym wstępem o góralskich zwyczajach kulinarnych, roli ziół, Diecie Funkcjonalnej Lecha Tkaczyka i ziołowej przyprawie "Góralska".
Bez względu więc na to, czy jesteś prawdziwym góralem, czy zwykłym ceprem, jeśli chcesz poczuć w ustach halny, sięgnij po "Kuchnię góralską"!
|