Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

KUCHNIA ŚLĄSKA Szołtysek + Kuchnia Śląska przepis

04-03-2012, 19:13
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 36.99 zł     
Użytkownik dyktanda-zbiory
numer aukcji: 2104255749
Miejscowość Tychy
Zostało sztuk: 5    Wyświetleń: 15   
Koniec: 07-03-2012 13:35:25

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: twarda
Kondycja: bez śladów używania
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha




 

 


 

 

Kuchnia śląska

 

 

 


W książce znajdziesz opis bogatej tradycji śląskiego stołu. To oryginalna książka kucharska, gdzie przepisy pełne są zdjęć każdego etapu przyrządzania potrawy. Przeczytasz tutaj o śląskich serwetach, biksach, głodzie, świniobiciu, kropelniczce, świyncelniku, szpajzie, siemieniotce, kołoczu, dzikim szałocie, ciaper-kapuście, fazanie w galotach, no i oczywiście o śląskich kluskach, modryj kapuście, roladach...

Kolorowy album formatu A4, twarda oprawa, 112 stron, około 500 zdjęć.

 

 


 

 

Kuchnia śląska
 
Kuchnia śląska

Kuchnia śląska ulegała rozmaitym wpływom. O jej dzisiejszym kształcie w największym stopniu zdecydowały tradycje: polska, niemiecka, czeska i austriacka. Wśród wielu potraw z tego regionu najbardziej charakterystyczne pozostają rolady, kluski i krupnioki. Wiele śląskich specjałów weszło do ogólnopolskiego kanonu.
Na śląskim stole królują: wodzionka – zupa z chleba z dodatkiem czosnku i smalcu, zupa na zakwaszonej mące, czyli żur, oberiba z kalarepy i parzybroda z kapusty. Poza nimi ważne miejsce zajmują krupnioki i żymloki z kaszy lub bułki tartej wymieszanej z wieprzową krwią, ajerkuchy, czyli regionalna wersja racuchów, oraz placki ziemniaczane przygotowywane na wiele sposobów. Dzięki Kuchni śląskiej Czytelnik pozna przepisy na te i inne wyborne specjały, a także pozna znaczenie tajemniczo brzmiących nazw, takich jak: nudelzupa, siemieniotka czy kyksy ze szpyrek.

Autor: Iwona Czarkowska
Liczba stron: 48
Okładka: broszura
Format: 135 x 210 mm
ISBN:[zasłonięte]978-83521-82-1