Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Kuchnia śląska

08-03-2012, 2:15
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 17.99 zł     
Użytkownik poltax
numer aukcji: 2114365114
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 8   
Koniec: 12-03-2012 09:30:15

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2002
Język: polski
Forma: poradnik
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Kuchnia śląska


Autor: Barbara Jakimowicz-Klein
Wydawca: Astrum
ISBN:[zasłonięte]978-8377-510-8
Rok wydania: 2002
Ilość stron: 146
Oprawa: miękka
Format: 14,5 x 20,5
Wydanie: 2

Wysyłka w ciągu 24 godzin

Seria: Zdrowie. Zdrowe diety
EAN: 978[zasłonięte][zasłonięte]27751


Karbinadle, krupniok, becok na sypko czy kluski śląskie... Któż z nas nie zasiadłby chętnie do tak zastawionego stołu. Niestety, coraz rzadziej śląskie dania pojawiają się w naszych domach. Najwyższy czas to zmienić.

Z "Kuchnią śląską" Barbary Jakimowicz-Klein nie będzie to trudne. W swojej książce daje ona reprezentatywny przegląd potraw charakterystycznych dla regionu Śląska, opisuje zwyczaje i praktyki kulinarne oraz - co wyjątkowe i chyba najważniejsze - dokładnie i z dużą znajomością przedmiotu przedstawia zioła przyprawowe stosowane w kuchni śląskiej. To niewątpliwy atut tej publikacji. Ponadto autorka zapoznaje Czytelników z pojęciem Diety Funkcjonalnej Lecha Tkaczyka. Dieta ta opiera się na dodawaniu do potraw, szczególnie tych ciężkich i tłustych, przyprawowych ziół leczniczych, zarówno pojedynczych, jak i w postaci mieszanek (np. ziołowa mieszanka przyprawowa "Śląska").

Barbara Jakimowicz-Klein podpowiada, że zaliczana do ciężkostrawnych tradycyjna kuchnia śląska niekoniecznie musi być szkodliwa. Właśnie przez umiejętne dodawanie ziół możemy podnieść zdrowotność potraw śląskich, nie ujmując niczego z ich smaku i urody. Zioła te poprawiają przemianę materii, regulują procesy trawienia, leczą wiele schorzeń w obrębie układu pokarmowego. Można je stosować dowolnie, w zależności od własnych preferencji smakowych i stanu zdrowia. Bez względu jednak na to, jak je wykorzystamy, z pewnością pozytywnie wpłynie to na nasze zdrowie i samopoczucie.

Słowem, będzie i smacznie, i zdrowo!



Kuchnia śląska