Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

KUCHNIA CHIŃSKA Katarzyna Pospieszyńska

03-10-2014, 23:03
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 9.99 zł     
Użytkownik rybik_cukrowy
numer aukcji: 4636345705
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 1   
Koniec: 03-10-2014, 22:04

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 1988
Język: polski

info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Witam na mojej aukcji, dziś mam do zaoferowania książkę:


"KUCHNIA CHIŃSKA"

ŚWIAT NA TALERZU


Katarzyna Pospieszalska


   

wydawnictwo: Wydawnictwo Spółdzielcze, Warszawa 1988
stron: 215 + fotografie.
stan książki: - dobry / + dostateczny (Książka jest troszkę podniszczona, na pierwszych kilku stronach ma kilka kresek nabazgranych długopisem przez dziecko ale tekst jest całkowicie czytelny).



Spis treści:

Przedmowa
Wstęp

I.    Pekin.

  • Zupa pikantno-kwaśna
  • Zupa pomidorowa po chińsku
  • Krem rybny trzaskający
  • Kapusta chińska kwaśno-słodka
  • Kapusta duszona na czerwono
  • Wołowina z rusztu po mongolsku
  • Polędwica wieprzowa "laminowana"
  • Wieprzowina z marchewką na czerwono
  • Wieprzowina duszona z imbirem
  • Jagnię w kociołku po pekińsku
  • Mięso jagnięcia smażone
  • Karp smażony i duszony
  • Paski rybne smażone
  • Kura królewskiej faworyty
  • Kurczak aromatyczny i chrupiący
  • Kaczka po pekińsku
  • Zupa bankietowa
  • Lwie głowy
  • Złoty kwiat mięsny
  • Jabłka chrupiące
  • Lodowa góra owoców


II.    Szantung i Hopej.

  • Frytki chińskie
  • Kapusta koralowa
  • Wołowina duszona z pomidorami
  • Karp słodko-kwaśny
  • Jabłka nadziewane kurczakiem


III.    Syczuan.

  • Wieprzowina duszona na czerwono z kasztanami
  • Wołowina duszona pikantna
  • Wieprzowina gotowana i smażona
  • Cynaderki pikantne smażone według Kung-Po
  • Kurczak pikantny z orzeszkami
  • Pudding z kurczaka
  • Złota pagoda z medalionów kurczaka
  • Boczek smażony i pieczony z kiszoną kapustą
  • Żeberka wieprzowe wędzone
  • Kaczka chrupiąca aromatyczna


IV.    Środkowy bieg rzeki Jangcy.

  • Wołowina o czterech smakach
  • Karp duszony w soi
  • Kurczak błyskawiczny
  • Makaron smażony
  • Ryż gotowany na parze


V.    Dolny bieg rzeki Jangcy.

  • Grzyby nadziewane mięsem
  • Rybne pulpety smażone i duszone
  • Sola duszona z wiosenną zieleniną
  • Perły ryżowe z wieprzowiną


VI.    Chiny Wschodnie.

  • Zupa z Shaoxing
  • Kapusta z ryżem
  • Żeberka wieprzowe w sosie
  • Wieprzowina tung-po
  • Żeberka wieprzowe smażone
  • Szynka w miodzie
  • Golonka duszona na czerwono
  • Żeberka wieprzowe z pieprzem i solą
  • Sałatka ze smażonej ryby
  • Wiewiórczy ogon
  • Śledź duszony na czerwono
  • Kurczak w melonie z Suczou
  • Kiełki fasoli z wieprzowiną
  • Wiosenne szaleństwo


VII.    Kanton.

  • Pierożki chrupiące w zupie
  • Kapuśniak kantoński
  • Zupa aksamitna z kurczakiem i kukurydzą
  • Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym
  • Żeberka duszone w soku owocowym
  • Ryba gotowana na parze
  • Pudding z kryształowej wieprzowiny
  • Kaczka z cytryną
  • Kaczka duszona w cebuli
  • Gołębie duszone w sokach owocowych
  • Kurczak w papilotach
  • Kura kryształowa po kantońsku
  • Makaron smażony po kantońsku


VIII.    Fukien.

  • Zupa z pulpetami rybnymi
  • Zupa jarzynowa
  • Kołduny z ciasta jaskółczego w zupie
  • Wieprzowina z Amoj
  • Ryba smażona z pastą winną
  • Omlet — kwiat nadziewany
  • Ryba smażona z mięsem i jarzynkami
  • Mięso z jagnięcia duszone na czerwono w sosie winnym

IX. Chiny Południowo-Zachodnie.

  • Przekąska z Junnan
  • Kulki w szpinaku
  • Ryba solona i kwaśna z Kuejczou
  • Kura gotowana na parze


X. Chińska kuchnia muzułmańska.

  • Wołowina gotowana w żółwim tempie
  • Polędwica wołowa smażona
  • Wołowina w cieście
  • Kurczak duszony na biało


XI. Potrawy kilkuminutowe.

Potrawy z wołowiny

  • Wołowina z porami
  • Wołowina z papryką
  • Wołowina pikantna z marchewką
  • Wołowina z marchewką i groszkiem
  • Wołowina z zielonym groszkiem
  • Wołowina z kalafiorem
  • Wołowina z cebulą
  • Wołowina z groszkiem, cebulą i ryżem
  • Kotlety z mielonej wołowiny
  • Kotlety z wołowiny i ziemniaków

Potrawy z wieprzowiny

  • Wieprzowina z zieloną fasolką
  • Wieprzowina z papryką i selerem
  • Wieprzowina z pieczarkami i kapustą
  • Wieprzowina z makaronem
  • Wieprzowina ze świeżym ogórkiem
  • Wieprzowina z pekińską kapustą
  • Wieprzowina z kalarepą
  • Wieprzowina z czerwoną papryką
  • Wieprzowina z sosem śliwkowym
  • Wieprzowa "trylogia"
  • Kotlety schabowe z cebulą

Potrawy z kurczaka

  • Kurczak z wątróbką, pieczarkami i groszkiem
  • Kurczak z orzechami
  • Kurczak z zieloną fasolką
  • Kurczak z papryką według Kung-Po
  • Kurczak Hung Szao
  • Kurczak z szynką, pieczarkami i makaronem
  • Kurczak smażony
  • Kurczak smażony i duszony z cytryną

Potrawy z warzyw

  • Szpinak smażony
  • Kapusta smażona
  • Pory smażone
  • Seler smażony
  • Kalafior smażony
  • Fasolka smażona
  • Kapusta duszona na czerwono
  • Cukinia duszona
  • Kabaczek z mieloną wieprzowiną
  • Grzyby z mieloną wieprzowiną
  • Bakłażan i cukinia z mieloną wołowiną
  • Groszek z grzybami i mielonym mięsem


Zupy

  • Zupa bogów
  • Zupa ze szpinakiem
  • Zupa "nefryt"
  • Zupa wyśmienita
  • Zupa rybna


Potrawy z ryżu

  • Ryż gotowany na sypko
  • Ryż smażony z mięsem i pieczarkami
  • Ryż z kapustą i polędwicą
  • Ryż z fasolką i wołowiną
  • Ryż z kalafiorem, brukselką i mięsem
  • Ryż z rybą
  • Ryż z jarzynami
  • Ryż z mięsem mielonym i jarzynami

Potrawy z makaronu

  • Makaron smażony popularny
  • Makaron smażony z jarzynami
  • Makaron w zupie "śmietnik"
  • Makaron w zupie z mielonym mięsem


Potrawy z ryb

  • Ryba smażona i duszona z imbirem
  • Ryba smażona w sosie pekińskim
  • Ryba pikantna
  • Ryba w zupie jarzynowej
  • Ryba w zupie pieczarkowej
  • Ryba smażona z cebulą i jarzynami
  • Ryba w pikantnym sosie


Potrawy z jaj

  • Jaja smażone z jarzynami i słoninką
  • Jaja "pływające"
  • Kremik jajowy gotowany na parze
  • Jaja herbaciane
  • Jaja wędzone


XII. Spis chińskich dodatków

  • Bułeczki na parze
  • Cebula dymka i pory
  • Glutaminian sodu
  • Grzyby
  • Imbir
  • Woda imbirowa
  • Kapusta pekińska
  • Kapusta po syczuańsku
  • Kapusta solona kwaśna
  • Kapusta z alkoholem
  • Kasztany wodne
  • Kiełki fasolowe
  • Liczi
  • Makaron
  • Ogórki w sosie sojowym
  • Olej
  • Papryczki chili
  • Pędy bambusa
  • Pięć przypraw
  • Placki mandaryńskie
  • Rosół I
  • Rosół II
  • Sos hoisin
  • Sos ostrygowy
  • Sos sojowy
  • Sos śliwkowy
  • Suszona skórka pomarańczy lub mandarynki
  • Szynka chińska




Przed zalicytowaniem koniecznie zapoznaj się ze stroną "o mnie".

ODPOWIADAM NA WSZYSTKIE PYTANIA pisz na gg[zasłonięte]23279 lub dzwoń 889 [zasłonięte] 506.