Funkcja przeznaczona do przyrządzania na ruszcie np. steków, kiełbasek, szaszłyków. Umieszczona w górnej części piekarnika grzałka umożliwia opiekanie. Zwiększenie chrupkości potraw można uzyskać podczas opiekania przy lekko uchylonych drzwiach.
Pieczenie z wykorzystaniem górnej i dolnej grzałki to tradycyjny sposób nagrzewu pozwalający na pieczenie według większości przepisów kulinarnych.
Włączony grill oraz grzejnik górny pozwalają na uzyskanie większej powierzchni grzejnej. Takie ustawienie nagrzewu umożliwia grillowanie na ruszcie dużych porcji oraz opiekanie drobiu na rożnie obrotowym.
Grill z nawiewem powietrza opieka ze wspaniałymi efektami duże sztuki pieczeni, np. gęś czy kaczkę. Mięso jest wewnątrz upieczone i soczyste, a na wierzchu pokryte smakowitą, chrupiącą skórką. Grillowanie przy włączonym wentylatorze jest krótsze i równomierne ze względu na szybszy ruch gorącego powietrza.
Rozprowadza gorące powietrze w piekarniku.
- Wentylator + grzejnik górny + grzejnik dolny
Ten sposób ogrzewania polega na rozprowadzeniu przez wentylator ciepła wytworzonego przez górną i dolną grzałkę, aby można było piec zarówno na jednym poziomie, jak i na dwóch jednocześnie. Jest to inaczej konwencjonalny sposób pieczenia z użyciem wentylatora. Nadaje się szczególnie do potraw wymagających równomiernego pieczenia, np. biszkoptów.
|