Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Kucharz doskonały Wielądko potrawy przepisy

11-09-2014, 23:14
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 59 zł     
Użytkownik Zeta_Ars
numer aukcji: 4578490962
Miejscowość Katowice
Licytowało: 1    Wyświetleń: 13   
Koniec: 11-09-2014 22:44:38
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Tak pisali o nas:

Rzecz o Książkach

Źródło : Tomasz Stańczyk, Rzeczpospolita 02.02.2008

Herbarz najwyżej zatwierdzony

Herbarz

Pomysł wydawania reprintów nigdy nie wydaje się bardziej sensowny, niż gdy chodzi o książkę nie tylko rzadką, lecz jednocześnie wyjątkowo niedostępną dla kieszeni czytelnika.


Taki właśnie jest przypadek wydanego w 1853 roku w Warszawie „Herbarza rodzin szlacheckich Królestwa Polskiego najwyżej zatwierdzonego“. Pod koniec ubiegłego roku na aukcji w Warszawie został sprzedany za 14 tysięcy złotych. Niemal jednocześnie ukazało się jego fotooffsetowe wydanie. Jest on zwany herbarzem Pawliszczewa, od nazwiska wysokiego urzędnika carskiego obarczonego zadaniem wydania takiej publikacji. Poprzedziła je lustracja szlachty Królestwa Polskiego, która musiała udowodnić swoje prawa do herbu.


Kolorowym podobiznom 135 herbów wykonanych, jak podkreślono we wstępie, przez najprzedniejszych petersburskich rytowników towarzyszą – oczywiście w dwóch językach – ich skrupulatne opisy i wykazy 389 rodzin, które je noszą. Najciekawsze są informacje o nadaniach szlachectw i herbów przez carów Aleksandra I i Mikołaja I. Mieszane uczucia budzą te, które zostały otrzymane za „niezłomną wierność i przywiązanie do tronu“. Właśnie z tego powodu został hrabią Aleksander Walewski. Jednak w innych przypadkach chodziło o uhonorowanie pracy dla kraju, czyli Królestwa Polskiego, jak w przypadku Wojciecha Langego, budowniczego kanałów żeglownych, lub sumiennej, długoletniej służby urzędniczej dyrektorów, komisarzy, inspektorów. Jeden z nich, Józef Majewski, otrzymał herb o znamiennej nazwie Dosługa. Bywało, że dzieci były podnoszone do stanu szlacheckiego za pełne poświęcenia czyny swoich rodziców. Taki był przypadek dzieci Jana Danielskiego, komisarza obwodu pułtuskiego, który zmarł „przez gorliwość swoją o dobro ludzkości w czasie panującej w tym powiecie choroby cholery“. Nobilitowany aptekarz, także za zasługi w zwalczaniu cholery, dostał w herbie czarę z wężem, a nauczyciel trzy gęsie pióra. Car nie pomijał neofitów, nadając herb i szlachectwo Wołowskim i Fraenklom.


„Herbarz rodzin szlacheckich Królestwa Polskiego najwyżej zatwierdzony“. Reprint wydania z 1853 r.Wydawnictwo graf_ika, Warszawa 2007

 

Prezentujemy Państwu reprint

 

książki kucharskiej z 1786 roku pod tytułem:

„Kucharz doskonały” Wojciech Wielądko

 


„Kucharz doskonały” - to zbiór przepisów kulinarnych w formacie A5, 459 stron treści (w tym słownik terminów kuchennych) oraz spis treści. Całość obejmuje ponad 700 przepisów. Poprzedzają je uwagi o produktach dostępnych w danych porach roku i przykładowe jadłospisy. Wielądko poprzedził swoje przepisy rodzajem kulinarnego kalendarza, który zatytułował „Nauka rządzenia się tym, co udzielne mamy z obfitego zysku i płodu natury, dla pożywienia naszego przez cały rok”. Z owej „nauki” dowiadujemy się o dostępności i jakości mięs, ryb, warzyw, owoców i ziół w różnych porach roku. Książka Wielądka składa się z dwóch części. Pierwsza z nich, oprócz tzw. potaziów, czyli zup, zawiera przepisy na różne dania mięsne (z wołowiny, skopowiny tj. baraniny, cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny, drobiu i dziczyzny). W drugiej części znajdują się dwa obszerne rozdziały poświęcone rybom morskim i rzecznym oraz kolejne, poświęcone jarzynom, potrawom z jaj, nabiału, ciastom i ciastkom, dodatkom, sosom, a także deserom, konfiturom, syropom i wódkom*.


Spis treści:

(kliknij na zdjęcie aby powiększyć)


Opis pozycji:

Wydawca: Graf_ika
Data wydania: 2009
Oprawa: twarda, tłoczona eko-skóra, garby na grzbiecie
Format: 14,5 x 21 cm
Liczba stron: 459



GALERIA Zeta_Ars - W Y B R A N E O F E R T Y © 2[zasłonięte]005-20
Net_Studio
?



Ważne


Każdy udział w licytacji lub dokonanie zakupu przez Kup teraz jest wiążące.

Prosimy o przemyślane zakupy i o zapoznanie się z regulaminem. Udział w aukcji oznacza bowiem jego pełną akceptację!

 

Uprzejmie informujemy, że wysyłki są realizowane w momencie zaksięgowania wpłaty na naszym koncie.


Sprawdź nasze komentarze
Zeta Ars



O nas:



Naczelną naszą dewizą jest odkopać, odkurzyć, odświeżyć i upowszechnić to co niedostępne dla zwykłych ludzi, to co zakopane w magazynach, na półkach bibliotek, antykwariatów i muzeów.
Cymelia... skarby naszej (i nie tylko) kultury i sztuki, architektury, kartografii, literatury...

Zeta Ars zajmuje się sprzedażą reprintów białych kruków, cymeliów, starych map, rycin, grafik itp. Na część wydawnictw znajdujących się w naszej ofercie posiadamy wyłączność sprzedaży. Podejmując decyzję o druku i wprowadzeniu do oferty, staramy się, aby produkt końcowy spełniał kryteria najwyższej jakości przy zachowaniu niewygórowanej ceny. Prowadzimy sprzedaż zarówno detaliczną jak i hurtową.


Dane kontaktowe:

PHU "Zeta"
Al. W.Korfantego 179B
40-153 Katowice
tel.:032 [zasłonięte] 07
faks: 032 [zasłonięte] 15

tel.: 22 [zasłonięte] 94

tel. kom. 660 [zasłonięte] 919
[zasłonięte]@zeta-ars.pl

 



Numer Rachunku bankowego: 70-[zasłonięte]00076-[zasłonięte]033000[zasłonięte]0638

Nasz komunikator GG:

 

Wszelkie prawa zastrzeżone. Wszelkie prawa autorskie i wydawnicze oraz pokrewne należą do: Wydawnictwa Grafika, Gopher U.R.P. oraz PHU "Zeta". Użyte nazwy własne należą do ich właścicieli, cytowane fragmenty notatek prasowych, wywiadów etc. podlegają ochronie zgodnie z prawem prasowym i pochodnymi.

Kucharz doskonały Wielądko potrawy przepisy