Kolejna książka kucharska w naszej ofercie to Kucharka szlachecka Marii Marciszewskiej. Pełna wspaniałych, prostych przepisów dawnej kuchni. Zawiera około trzy tysiące receptur, a także porady dotyczące prowadzenia domu i spiżarni. Obok przepisu na pyszne zupy, kluchy, wykwintne mięsa znajdziemy zapomniane w naszej kuchni perduty, leguminy, jesiotrzynę lub dzikie ptactwo. Sama lektura sprawia, że z brzucha uparcie wydobywa się burczenie. Dowiemy się stąd jak przygotować doskonałe, domowej roboty kiełbasy, likiery, konfitury oraz wyczytamy szereg porad np. dotyczących sposobów przygotowywania potraw, czy radzenia sobie z przesolonymi daniami. Ponieważ, jak zaznacza we wstępie sama autorka, jest to podarek dla młodych gospodyń – książka zawiera także „babcine” sposoby wypastowania podłóg, wywabiania plam, prania jedwabiu, tuczenia zwierząt, a także przygotowywania kremu do twarzy i dbania o włosy.
Reprint oprawiony jest w czarną, importowaną skórę ekologiczną ze srebrnymi tłoczeniami. Posiada dopasowane kolorystycznie kapitałki oraz elegancką wstążeczkę. Całość została zmontowana ręcznie z najwyższą dbałością o detale i wykończenie. Książka będzie nie tylko źródłem kulinarnych inspiracji i ozdobą domowej biblioteki, ale także wyszukanym prezentem pod choinkę.
Gorąco polecamy i zapraszamy na nasze pozostałe aukcje.
volumina_pl