Kucharka litewska
Autor: Zawadzka Wincentyna
Wydawca: Volumina
Ilość stron: 552
Książka jest nowa, nieużywana
Jest to reprint książki z 1913 roku
Jest to reprint znanej i wielokrotnie wznawianej Kucharki litewskiej. Po raz pierwszy ukazała się ona w 1854 roku. Nasz reprint jest wierną kopią jedenastego wydania Kucharki... z 1913 roku. Książka ta jest nie tylko zbiorem przepisów kulinarnych, ale również namacalnym świadectwem swoich czasów. Możemy dowiedzieć się z niej, co jadało się w ówczesnych dworach szlacheckich, jakie potrawy podawane były na przyjęciach i balach. I choć dzisiaj trudno wyobrazić sobie zupę pomidorową gotowaną na czterech funtach mięsa wołowego (ok. 4 kilogramy), to przepisy w niej zawarte niewątpliwie okażą się inspiracją dla niejednej współczesnej kucharki. Zawierają one proste i naturalne składniki oraz porady dotyczące prowadzenia kuchni. Pozycja ta zainteresuje także filologów i historyków, jako źródło oryginalnego języka i wiedzy o ówczesnej diecie. Przepisy w niej zawarte opisane zostały we wstępie, jako zdrowe, smaczne i oszczędne. Jakże zmienił się nasz pogląd na zdrową kuchnię od tamtych czasów... Oddajemy w Państwa ręce książkę, którą posługiwały się nasze prababki, w niezmienionej formie, bez korekty języka, aby umożliwić Państwu kulinarną podróż w przeszłość do czasów szampionów, legumin i melszpejzów.
Reprint oprawiony jest w barwioną tekturę, grzbiet został wykonany z ozdobnego, granatowego papieru, zadrukowanego na biało. Przód okładki zdobi ręcznie doklejana nalepka tytułowa z pastelową grafiką. Blok książki posiada biało-granatowe kapitałki. Tylną wyklejkę złamaliśmy i umieściliśmy na niej przelicznik starych miar, aby umożliwić Państwu wygodne korzystanie z przepisów. Reprint wydrukowaliśmy na szlachetnym papierze objętościowym, który bardzo łatwo można samodzielnie postarzyć. Jeśli chcecie nadać swojemu tomowi bardziej staroświecki wygląd - wystarczy zostawić go na kilka tygodni na parapecie, a blok zacznie żółknąć. Taka książka będzie z pewnością wspaniałym prezentem dla poszukiwaczy kulinarnych inspiracji i przygód.
Spis treści:
Zupy
Rozmaite dodatki do zup
Sosy
Jarzyny
Potrawy mięsne
O przyrządzniu wszelkiego ptastwa domowego i dzikiego, tak do gotowania, jako i pieczenia
Ryby rozmaite
Przyrządznie pasztetów
Potrawy zimne mięsne i rybne
Budynie, melszpejzy, leguminy
Potrawy jajeczne, grzybki, naleśniki i różne ciastka z patelni
Kiszki, kołdunki, kasze, makarony, łazanki, strudle itp.
Wafle, andruty, ciasta smażone w maśle lub tłustości, bliny ruskie, pyzy itp.
Ciasta słodkie cukiernicze, wielkie i drobne deserowe, oraz do czekolady, kawy, herbaty itp.
Ciasta drożdżowe
Lody, granito, kremy, zefiry, galarety, blanc-manger, moskowita, kompoty, kisielki, mleczka i inne potrawy deserowe z mleka
Konfitury, galarety, powidła, soki, syropy, cedry i sorbety
Marcepany, pierniczki, cukierki, suche konfitury, konserwy na zimę
Marynowane sałaty i różne przepisy apteczkowe
Rozmaite domowe napoje
Chleb