Przedstawiamy Państwu reprint znanej i wielokrotnie wznawianej Kucharki litewskiej. Po raz pierwszy ukazała się ona w 1854 roku. Nasz reprint jest wierną kopią jedenastego wydania Kucharki... z 1913 roku. Książka ta jest nie tylko zbiorem przepisów kulinarnych, ale również namacalnym świadectwem swoich czasów. Możemy dowiedzieć się z niej, co jadało się w ówczesnych dworach szlacheckich, jakie potrawy podawane były na przyjęciach i balach. I choć dzisiaj trudno wyobrazić sobie zupę pomidorową gotowaną na czterech funtach mięsa wołowego (ok. 4 kilogramy), to przepisy w niej zawarte niewątpliwie okażą się inspiracją dla niejednej współczesnej kucharki. Zawierają one proste i naturalne składniki oraz porady dotyczące prowadzenia kuchni. Pozycja ta zainteresuje także filologów i historyków, jako źródło oryginalnego języka i wiedzy o ówczesnej diecie. Przepisy w niej zawarte opisane zostały we wstępie, jako zdrowe, smaczne i oszczędne. Jakże zmienił się nasz pogląd na zdrową kuchnię od tamtych czasów... Oddajemy w Państwa ręce książkę, którą posługiwały się nasze prababki, w niezmienionej formie, bez korekty języka, aby umożliwić Państwu kulinarną podróż w przeszłość do czasów szampionów, legumin i melszpejzów. Jej wyjątkowa oprawa, wykonana ręcznie z importowanej ekologicznej skórki, tłoczone złocenia, złote kapitałki oraz elegancka wstążeczka ecru sprawią, że będzie to również wspaniały prezent dla amatorów gotowania i zawodowych kucharzy, a także piękna ozdoba domowej biblioteczki. Książka ma 574 strony i została wydrukowana na objętościowym, kremowym papierze, który przypomina ówcześnie stosowane papiery drukarskie. Całość została wykonana tak, aby zaspokoić gust najbardziej wymagających klientów. Gorąco polecamy Państwu to niezwykłe wydanie i zapraszamy do zapoznania się z naszymi pozostałymi aukcjami. Życzymy udanych zakupów! Pozdrawiamy- VOLUMINA.PL
|
|
|
|
|